wtorek, 4 lutego 2014

Tagliatelle z Łososiem i Brokułem

Tagliatelle z Łososiem i Brokułem

Tagliatelle z Łososiem i Brokułem
Przepyszny makaron tagliatelle z łososiem i brokułem w aksamitnym sosie śmietanowym. Danie to posmakuje zwłaszcza osobom, które lubią delikatne potrawy.


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • opakowanie makaronu tagliatelle
    • 2 brokuły
    • 300 g filetu z łososia surowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 200 ml słodkiej śmietanki 12%
    • 2-3 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Brokuły umyć i podzielić na małe różyczki.
  2. Łososia pokroić w kostkę 1x2 cm.
  3. Czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  4. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  5. Różyczki brokułu wrzucić na gotującą się wodę, osoloną 1/2 łyżeczki soli. Gotować 3-4 minuty, a następnie odcedzić.
  6. Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek (1 minuta) razem z łososiem (2 minuty). Następnie dodać śmietanę, sok z cytryny, pieprz i koperek. Podgrzać cały czas mieszając.
  7. Do sosu przełożyć makaron oraz brokuł i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Podawać na ciepło z plasterkiem cytryny.

SMACZNEGO :)


obiad makaron tagiatelle brokuły łosoś surowy czosnek koperek słodka śmietanka sok z cytryny oliwa z oliwek sól pieprz
Walentynkowa kolacja we dwoje

2 komentarze:

Sharing Buttons