piątek, 21 lutego 2014

Kluski Leniwe

Kluski Leniwe

Kluski Leniwe
Kluski leniwe to szybka propozycja na obiad. Robi się je błyskawicznie, gdy nie mamy ochoty na długie gotowanie.


SKŁADNIKI (dla 2 osób):



    • 200 g twarogu
    • jajko
    • 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania stolnicy
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
    • łyżka masła
    • łyżka bułki tartej
    • kilka łyżek syropu klonowego

WYKONANIE:

  1. Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Białko ubić na sztywną pianę.
  3. Do twarogu dodać żółtko, pianę z białka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagnieść  na ciasto miękkie i lepiące się w konsystencji.
  4. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Formować wałki, a następnie pociąć je nożem na małe kawałki.
  5. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Kluski wrzucać na wrzątek i gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane odcedzić.
  6. Na patelni rozpuścić masło. Dodać bułkę tartą i syrop klonowy. Wymieszać i polać z wierzchu po kluseczkach.

SMACZNEGO :)

twaróg jajka mąka mąka ziemniaczana sól masło bułka tarta syrop klonowy

2 komentarze:

  1. Też wczoraj robiłam :) Zapraszam do mnie na domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leniwe. Zjadłabym :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons