Kluski leniwe to szybka propozycja na obiad. Robi się je błyskawicznie, gdy nie mamy ochoty na długie gotowanie.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 200 g twarogu
- jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania stolnicy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- łyżka masła
- łyżka bułki tartej
- kilka łyżek syropu klonowego
WYKONANIE:
- Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Białko ubić na sztywną pianę.
- Do twarogu dodać żółtko, pianę z białka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagnieść na ciasto miękkie i lepiące się w konsystencji.
- Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Formować wałki, a następnie pociąć je nożem na małe kawałki.
- W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Kluski wrzucać na wrzątek i gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane odcedzić.
- Na patelni rozpuścić masło. Dodać bułkę tartą i syrop klonowy. Wymieszać i polać z wierzchu po kluseczkach.
Też wczoraj robiłam :) Zapraszam do mnie na domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leniwe. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)