czwartek, 6 lutego 2014

Pączki z Nadzieniem z Róży

Pączki z Nadzieniem z Róży

Pączki z Nadzieniem z Róży
Domowe pączki, choć nie tak piękne jak te z cukierni, są najlepsze na świecie. Puszyste, nie wchłaniające za dużo tłuszczu, z przepysznym nadzieniem prosto z domowej spiżarni. Na jednym pączku z pewnością się nie skończy :).

Pączki z nadzieniem z róży

SKŁADNIKI (20 sztuk):



    • 1/2 kg mąki pszennej
    • 50 g drożdży świeżych
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • 250 ml mleka 
    • 2 żółtka + całe jajko
    • 1/3 kostki masła
    • 1/2 laski wanilii
    • kieliszek mały spirytusu
    • 2-3 kostki smalcu
    • skórka z pomarańczy kandyzowana
    • dżem różany (dżem truskawkowy wymieszany z dżemem z róży)
    • lukier( szklanka cukru pudru wymieszana z 3 łyżkami gorącej wody)


Pączki z nadzieniem z róży

WYKONANIE:

  1. Do dużego garnka wlać szklankę letniego mleka, dodać łyżkę cukru kryształ, łyżkę mąki i drożdże. Całość dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
  2. Do rozczynu dodać pozostałą część mąki, wydrążone ziarna wanilii i jajka utarte z cukrem kryształem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło i zagnieść dokładnie ciasto. Odstawić na kolejne 30 minut pod przykryciem do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnice i ponownie krótko zagnieść z odrobiną mąki. 
  4. Porcje ciasta nabierać czubatą łyżką i w rękach formować małe kule. Odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Druga opcja to rozwałkować ciasto na grubość 2 cm i wykrawać szklanką krążki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
  5. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozpuszczonym smalcu w małym garnku ze spirytusem (tłuszcz powinien sięgać do połowy garnka).
  6. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzić.
  7. Przy użyciu tylki nadziewać dżemem z róży.
  8. Lukrować z zewnątrz i przyozdobić skórką z pomarańczy. Można podawać od razu.

SMACZNEGO :)

 

Bardzo Tłusty Czwartek 2014Karnawałowe smażenie

Tłusty czwartek 2014
ciasteczka mąka pszenna drożdże cukier kryształ mleko jajka masło wanilia spirytus smalec skórka z pomarańczy kandyzowana dżem różany cukier puder woda

2 komentarze:

  1. Śliczne, ja na razie nie mam odwagi sama zrobić pączków, wydaję się takie nieosiągalne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są moje 2 w życiu pączki, (zawsze robiłam oponki lub chrust) polecam ten przepis wychodzą rewelacyjne. Podstawa to świeże drożdże i wszystko powinno pójść gładko :)

      pozdrawiam

      Usuń

Sharing Buttons