piątek, 7 lutego 2014

Surówka z Kapusty Włoskiej

Surówka z Kapusty Włoskiej

Surówka z Kapusty Włoskiej
Pyszna surówka do obiadu, w niezwykłej wersji.


SKŁADNIKI:



    • mała główka kapusty włoskiej
    • duża marchewka
    • 4 łyżki kukurydzy z puszki
    • 1/2 jabłka
    • 2 pomidory
    • mała cebula
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • łyżeczka ketchupu
    • 2 łyżki majonezu
    • łyżka śmietany kwaśnej 18%
    • łyżeczka cukru
    • sól, pieprz
    • natka pietruszki

WYKONANIE:

  1. Kapustę pokroić w cienkie paseczki.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę oraz jabłko obrać i pokroić w małą kostkę.
  4. Kapustę, marchewkę, jabłko i cebulę wymieszać razem. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem oraz 2 szczypty soli. Ponownie wymieszać i odstawić na 15 minut.
  5. Śmietanę majonez i ketchup połączyć razem. Dodać do sałatki.
  6. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do sałatki wraz z odsączoną kukurydzą.
  7. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać, doprawić pieprzem i posypać z wierzchu natką pietruszki. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

SMACZNEGO :)

dodatki kapusta włoska marchewka kukurydza jabłko pomidor cebula sok z cytryny ketchup majonez śmietana cukier sól pieprz natka pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons