niedziela, 3 kwietnia 2016

Pieczony Kurczak Tandoori

Pieczony Kurczak Tandoori

Pieczony Kurczak Tandoori
Kurczak Tandoori to jedno z najsławniejszych dań kuchni indyjskiej. Mięso obrane ze skóry, ponacinane nożem aż do kości, zamarynowane w jogurcie i aromatycznych przyprawach zostaje następnie upieczone w wysokiej temperaturze. W mojej wersji pierś z kurczaka podana z ćwiartką cytryny i chlebkiem naan.


SKŁADNIKI:



    • 600 g piersi z kurczaka (lub innej części kurczaka)
    • 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
    • sok z połowy cytryny
    • 2 łyżeczki soli
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 5 cm imbiru
    • 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala
    • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
    • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
    • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1/2 łyżeczki mielonej chili
    • łyżeczka słodkiej papryki
    • 2 łyżki oleju
    • łyżka roztopionego masła

WYKONANIE:

  1. Mięso pokroić na grube kawałki. Przyprawić solą, chili i polać sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Jogurt naturalny, czosnek, imbir, garam masala, kminek mielony, kozieradkę, kurkumę, słodką paprykę oraz olej wymieszać razem na marynatę. Włożyć do niej mięso i wstawić do lodówki na 4 godziny.
  4. Mięso ułożyć na kratce (lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia), wstawić do nagrzanego piekarnika 250°C i piec przez 30 minut.
  5. Wyciągnąć blaszkę z piekarnika, odstawić na 5 minut, posmarować roztopionym masłem i ponownie włożyć do piekarnika na 10 minut.
  6. Podawać na ciepło z ćwiartką cytryny i chlebkiem naan.

SMACZNEGO :)

obiad pierś z kurczaka jogurt cytryna sól czosnek imbir garam masala kminek kozieradka kurkuma chili papryka słodka olej masło

4 komentarze:

Sharing Buttons