Kurczak Tandoori to jedno z najsławniejszych dań kuchni indyjskiej. Mięso obrane ze skóry, ponacinane nożem aż do kości, zamarynowane w jogurcie i aromatycznych przyprawach zostaje następnie upieczone w wysokiej temperaturze. W mojej wersji pierś z kurczaka podana z ćwiartką cytryny i chlebkiem naan.
SKŁADNIKI:
- 600 g piersi z kurczaka (lub innej części kurczaka)
- 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 cm imbiru
- 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej chili
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- łyżka roztopionego masła
WYKONANIE:
- Mięso pokroić na grube kawałki. Przyprawić solą, chili i polać sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Jogurt naturalny, czosnek, imbir, garam masala, kminek mielony, kozieradkę, kurkumę, słodką paprykę oraz olej wymieszać razem na marynatę. Włożyć do niej mięso i wstawić do lodówki na 4 godziny.
- Mięso ułożyć na kratce (lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia), wstawić do nagrzanego piekarnika 250°C i piec przez 30 minut.
- Wyciągnąć blaszkę z piekarnika, odstawić na 5 minut, posmarować roztopionym masłem i ponownie włożyć do piekarnika na 10 minut.
- Podawać na ciepło z ćwiartką cytryny i chlebkiem naan.
Bardzo lubię takie smaki :-) pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMmmm niezłe kąski :)
OdpowiedzUsuńtrafiłaś w 10 ! pycha
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak zrobionego kurczaka.
OdpowiedzUsuń