Krewetki w wersji na ostro, w pysznym sosie pomidorowym. Mniam ... :).
SKŁADNIKI:
- Krewetki:
- 250 g krewetek tygrysich
- cebulka dymka
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- Sos:
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodko-pikantnego sosu chili (TaoTao)
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru kryształ
- sól i pieprz
- szczypta chili w proszku
WYKONANIE:
- Krewetki dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Czosnek i cebulkę pokroić w kostkę.
- W woku rozgrzać olej, wrzucić dymkę oraz czosnek i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać krewetki i smażyć z obu stron przez 1-2 minuty.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie razem, wlać do krewetek i smażyć przez 1 minutę, aż sos zgęstnieje.
- Podawać na gorąco, posypane szczypiorem z dymki.
Mariola kochana to ja Cię dziś tylko serdecznie pozdrowię :) Nie lubimy się z tymi paniami :)))
OdpowiedzUsuń