czwartek, 6 sierpnia 2015

Krewetki po Seczuańsku

Krewetki po Seczuańsku

Krewetki po Seczuańsku
Krewetki w wersji na ostro, w pysznym sosie pomidorowym. Mniam ... :).


SKŁADNIKI:



  • Krewetki:
    • 250 g krewetek tygrysich
    • cebulka dymka
    • duży ząbek czosnku
    • 2 łyżki oleju
  • Sos:
    • łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżeczki słodko-pikantnego sosu chili (TaoTao)
    • 2 łyżeczki octu ryżowego
    • 2 łyżeczki cukru kryształ
    • sól i pieprz
    • szczypta chili w proszku


WYKONANIE:

  1. Krewetki dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Czosnek i cebulkę pokroić w kostkę.
  3. W woku rozgrzać olej, wrzucić dymkę oraz czosnek i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać krewetki i smażyć z obu stron przez 1-2 minuty.
  4. Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie razem, wlać do krewetek i smażyć przez 1 minutę, aż sos zgęstnieje.
  5. Podawać na gorąco, posypane szczypiorem z dymki.

SMACZNEGO :)

obiad krewetki cebula czosnek olej koncentrat pomidorowy sos chili ocet ryżowy cukier kryształ sól pieprz chili

1 komentarz:

  1. Mariola kochana to ja Cię dziś tylko serdecznie pozdrowię :) Nie lubimy się z tymi paniami :)))

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons