wtorek, 18 sierpnia 2015

Ajvar - Sos Paprykowy

Ajvar - Sos Paprykowy

Ajvar - Sos Paprykowy
Ajvar - sos paprykowy. Takiego właśnie sosu spróbowałam podczas pobytu w Chorwacji. Serwowany jest tam do wszystkiego. Można go dodawać do mięs, makaronów, wędlin, dipów a nawet na spód pizzy. Można go kupić w polskich sklepach, ale ja postanowiłam zrobić go sobie sama. Wypróbujcie, a może i Wam przypadnie do gustu :).


SKŁADNIKI:



    • 2 kg papryki czerwonej
    • 120 g papryczki chili świeżej
    • 2 główki czosnku
    • szklanka oliwy z oliwek
    • szklanka octu
    • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
    • łyżka przecieru pomidorowego
    • sól i pierz
    • łyżka vegety lub 2 domowej vegety


WYKONANIE:

  1. Paprykę czerwoną oraz chili wydrylować, oczyścić z pestek i umyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. I opcja: paprykę czerwoną, chili oraz czosnek włożyć do blendera i zmiksować (gotowy mus można dodatkowo przetrzeć przez sitko).
  4. II opcja: paprykę czerwoną oraz chili w połówkach ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez 25-30 minut w temperaturze 200°C. Ściągnąć skórkę i zmiksować w blenderze z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  5. Do dużego garnka wlać mus paprykowy, oliwę, ocet, cukier oraz przecier pomidorowy i doprawić vegetą. Całość gotować na średnim ogniu przez ok. 1-1,5 h (w zależności od papryki czy jest soczysta lub mniej). Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Gorący sos przelać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować przez 10-15 minut.

SMACZNEGO :)

sos papryka chili czosnek oliwa ocet cukier przecier pomidorowy sól pieprz vegeta
Warzywa psiankowate 2015

2 komentarze:

Sharing Buttons