środa, 18 grudnia 2013

Uszka z Kapustą i Pieczarkami

Uszka z Kapustą i Pieczarkami

Uszka z Kapustą i Pieczarkami
Czas już zacząć lepić uszka :). Oczywiście, choć same w sobie są pyszne i niezastąpione na wigilijnym stole, najlepiej smakują z barszczem czerwonym na zakwasie, własnej produkcji.

uszka

SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
    • 500 g kapusty kiszonej
    • 300 g pieczarek
    • 2 cebule
    • 1/4 kostki masła
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

  1. Kapustę kiszoną obgotować przez ok. 35 minut. Odcedzić i ostudzić. Następnie odcisnąć w dłoniach nadmiar wody i pokroić na desce na drobne kawałki.
  2. Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozpuścić masło. Dodać pieczarki oraz cebulę i dusić wszystko razem. Następnie dodać kapustę i cały czas mieszając smażyć. Dodać około 6 łyżek oliwy z oliwek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  5. W kubku wymieszać ciepłe mleko, wodę oraz olej.
  6. Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zrobić na środku wgłębienie. Wlać mleko z wodą i zagnieść ciasto.
  7. Rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki o średnicy 3 cm.
  8. Na koła nakładać farsz z kapusty i pieczarek. Sklejać uszka.
  9. Do dużego garnka wlać 3/4 wody. Na gotujący się wrzątek wrzucać uszka i gotować przez 5 minut. Wyciągać cedzakiem.
  10. Gotowe podawać z barszczem czerwonym na zakwasie.

SMACZNEGO :)

 

obiad mąka mąka ziemniaczana mleko woda olej kapusta kiszona pieczarki cebula masło oliwa sól pieprz
Wigilia 2013

5 komentarzy:

  1. W przepisie brak jakichkolwiek przypraw, proszę uzupełnić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawy to sól i pieprz punkt 4 :) proszę czytać uważnie opis. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :).

      Usuń
    2. Ile sztuk wychodzi w tych proporcjach

      Usuń
    3. Mi wychodzi ok. 90-100 sztuk. Zależy jak cienko rozwałkujemy ciasto i jaką średnicę ma krążek. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jeśli chodzi o przyprawy to ja do smażenia cebuli z pieczarkami dodaję po 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i 2 goździki. Wszystko to wyciągam przed rozpoczęciem lepienia. Do gotowania kapusty zaś dodaję pół łyżeczki kminku.

    Poza tym przepis bardzo dobry. Robię uszka co roku, ale zawsze lubię mieć to przypomnienie, które mnie pokieruje, dzięki za to! ;)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons