sobota, 14 grudnia 2013

Ryba po Grecku

Ryba po Grecku

Ryba po Grecku
Jedno z czterech tradycyjnych polskich dań obok ruskich pierogów, karpia po żydowsku i placków po węgiersku :). Skąd więc ta dziwna nazwa? Nie wiadomo. Fakt faktem, że jest to w 100% polska potrawa. Jest to bardzo zdrowe i smaczne danie. Jej wielką zaletą jest możliwość wykonania na dzień przed podaniem. Rybę po grecku serwować możemy zarówno na ciepło jak i zimno, najlepiej z pieczywem.


SKŁADNIKI:



  • Ryba
    • 800 g filetów rybnych
    • 2 jajka
    • bułka tarta
    • mąka pszenna
    • przyprawa do ryb
    • sól, pieprz
    • olej do smażenia
  • Warzywa
    • 800 g marchewki
    • 2 pietruszki
    • cebula duża
    • 1/2 selera
    • sok z cytryny
    • 1.5 szklanki wody
    • 4 łyżki oleju
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • łyżka ketchupu
    • łyżka octu winnego
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • sól, pieprz


WYKONANIE:
  1. Jajko roztrzepać z dodatkiem przyprawy do ryb, soli, i pieprzu, a następnie namoczyć w nim filety.
  2. Rybę obtoczyć pół na pół w bułce tartej i mące. Obsmażyć z obu stron na patelni z dodatkiem oleju.
  3. Marchew, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać starte uprzednio warzywa. Kilka minut obsmażać, a następnie zalać całość wodą i dusić z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego . 
  5. Gdy warzywa będą miękkie skropić octem winnym, cytryną i posypać cukrem.
  6. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Filety pokroić w grubą kostkę. Układać w misce warstwami: warzywa, rybę, warzywa, rybę i znów warzywa.
  8. Tak przygotowaną potrawę odstawić na dobę do lodówki, aby całość dobrze się przegryzła.
  9. Wedle uznania podawać na ciepło bądź na zimno. Najlepiej smakuje z pieczywem.

SMACZNEGO :) 


obiad ryba przyprawa do ryby sól pieprz jajka bułka tarta mąka olej marchewka pietruszka seler cebula cytryna koncentrat pomidorowy ketchup liść laurowy ziele angielskie ocet winny cukier woda olej sól pieprz
Wigilia 2013

2 komentarze:

  1. Obowiązkowa potrawa na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. .....i co najważniejsze jest bardzo łatwa i można ją spokojnie przygotować 2 dni przd świętami :)

      Usuń

Sharing Buttons