sobota, 22 lutego 2014

Rafaello na Herbatnikach

Rafaello na Herbatnikach

Rafaello na Herbatnikach
Pyszne ciasto z kremem kokosowym bez pieczenia.

rafaello

SKŁADNIKI:



    • 1 i 1/4 kostki masła
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 i 3/4 szklanki mleka
    • szklanka cukru kryształ
    • 4 żółtka
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 200 g wiórek kokosowych + 2 łyżki do dekoracji
    • 2 duże opakowania herbatników
    • perełki srebne


rafaello bez pieczenia

WYKONANIE:

  1. Przygotować budyń: Jedną szklankę mleka odlać do miseczki. Dodać żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dokładnie wymieszać trzepaczką.
  2. Pozostałą porcję mleka zagotować z cukrem kryształ i cukrem waniliowym.
  3. Dodać masę żółtkową i podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy budyniowej.  Odstawić do wystudzenia co chwilę mieszając, aby nie powstał kożuch.
  4. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce budyniu i cały czas miksując.
  5. Gdy wszystkie składniki masy połączą się, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Masę podzielić według następujących proporcji: 4 łyżki od dekoracji, a pozostałą część podzielić na 3 równe porcje.
  6. W prostokątnej blasze (20x25 cm) wyłożonej folią aluminiową ułożyć: warstwę herbatników, masę, herbatniki, masę, herbatniki, masę, herbatniki, masę do dekoracji.
  7. Udekorować z wierzchu wiórkami kokosowymi i perełkami. Wstawić na minimum 6 godzin do lodówki.

SMACZNEGO :)


Ciasta przekładańceKokosowo

ciasto masło mąka pszenna maka ziemniaczana mleko cukier kryształ jajka cukier waniliowy wiórka kokosowe herbatniki perełki srebrne
Lekkie desery bez piekarnika

17 komentarzy:

  1. Pyszne! Ale ja kocham wszystko kokosowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię je na sobotnia imprezkę rodzinną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile ma być dokładnie tego mleka? W składnikach jest podane 3/4 szklanki, a w treści jest większa ilość mleka.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wyszło rewelacyjne super przepis polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można użyć biszkoptów zamiast herbatników??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak można :) już niedługo opublikuję wersję rafaello na biszkopcie :)

      Usuń
  6. Na jaka blachę jest ten przepis ? (wymiary)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 20x25 cm można też zrobić w tortownicy o średnicy 24 cm

      Usuń
  7. Witam! porcje budyniową robić z tą jedną szklanką mleka tak? A reszte czyli 1 i 3/4 mleka zagotować z cukrem kryształ i cukrem waniliowym tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) w tej jednej szklance mleka wymieszać na zimno: żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Natomiast pozostałe mleko (1 i 3/4 szklanki) zagotować z cukrem waniliowym i kryształ, gdy mleko zacznie się gotować to wzalać zimną masę z żółtkami i szybko mieszać, aby nie powstały grudki w budyniu. pozdrawiam :)

      Usuń
  8. czy moge dodac miod zamiast cukru ?

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons