piątek, 28 lutego 2014

Bajgle

Bajgle

Bajgle
Bajgle to popularne na całym świecie przepyszne bułeczki w kształcie oponek. idealnie nadają się na śniadanie.

Bułeczki

 

SKŁADNIKI (12 sztuk):

 


    • 0.5 kg mąki pszennej chlebowej
    • czubata łyżka cukru
    • łyżeczka soli
    • 50 g świeżych drożdży
    • 300 ml wody
    • żółtko (do glazury)
    • 2-3 łyżki ziaren sezamu


 

WYKONANIE:

  1. Do dużego garnka włożyć mąkę, drożdże, cukier, sól i wodę. Wyrobić ciasto ok. 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  2. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto na plaster o grubości 3-4 cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawać okrągłe bułeczki. Ułożyć bajgle na oprószonej mąką powierzchni i przykryć ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Do dużego garnka wlać wodę do wysokości 3/4 naczynia i zagotować. Ostrożnie kłaść na wodzie bajgle i gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć cedzakiem i układać na foli aluminiowej do osuszenia.
  4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim osuszone bajgle i smarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Posypać sezamem.
  5. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200ºC, aż bajgle staną się lekko złote. Wystudzić na kartce.

SMACZNEGO :)


śniadanie mąka pszenna cukier kryształ sól drożdże woda jajko sezam
Śniadanie mistrzów

1 komentarz:

  1. Witam, za ciekawy blog wystawiłam Nominację do Liebster Blog Award. Po więcej szczegółów zapraszam do mnie. Pozdrawiam, Renata.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons