Ojej, cóż to była za uczta!!! Tego nie można sobie wyobrazić, tego trzeba spróbować! Jeśli macie dość muesli, croissantów, tostów lub innych sałatek i szukacie pomysłu na śniadanie w iście królewskim stylu to English Breakfast jest właśnie dla Was. I niech dietetycy schowają się ze swoją krytyką. Raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi ;).
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 4 plasterki boczku
- 2 frankfurterki
- 2 jajka
- 5 pieczarek małych
- 5 połówek pomidorków koktajlowych
- cebula mała
- ząbek czosnku
- puszka białej fasoli
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieczywo tostowe
- oliwa z oliwek
- olej
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Poniższe czynności zsynchronizować w czasie tak, aby wszystkie komponenty były gotowe jednocześnie.
- W garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Dodać posiekany w drobną kostkę ząbek czosnku i smażyć razem przez ok. 2 minuty. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, zamieszać, dodać odsączoną fasolę i znowu zamieszać. Gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
- Pieczarki obrać ze skórki i dokładnie umyć. Obciąć nóżki. Kapelusze skropić oliwą, posypać solą oraz pieprzem i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, skropić oliwą, posypać solą oraz pieprzem i wstawić na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
- Frankfurterki ponacinać i smażyć przez ok. 5 minut na patelni.
- Boczek usmażyć na patelni na chrupiący bekon.
- Jajka rozbić na patelni, posolić i smażyć do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nie.
- Pieczywo tostowe upiec na chrupiące grzanki.
- Podawać z sokiem pomarańczowym lub w bardziej tradycyjnej wersji - z herbatą z mlekiem.
niesamowite! dzisiaj rano myślałam właśnie, że zrobiłabym sobie english breakfast... ;)
OdpowiedzUsuń