sobota, 1 marca 2014

English Breakfast

English Breakfast

English Breakfast
Ojej, cóż to była za uczta!!! Tego nie można sobie wyobrazić, tego trzeba spróbować! Jeśli macie dość muesli, croissantów, tostów lub innych sałatek i szukacie pomysłu na śniadanie w iście królewskim stylu to English Breakfast jest właśnie dla Was. I niech dietetycy schowają się ze swoją krytyką. Raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi ;).

angielskie śniadanie

SKŁADNIKI (1 porcja):



    • 4 plasterki boczku
    • 2 frankfurterki
    • 2 jajka
    • 5 pieczarek małych
    • 5 połówek pomidorków koktajlowych
    • cebula mała
    • ząbek czosnku
    • puszka białej fasoli
    • 150 ml przecieru pomidorowego
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • pieczywo tostowe
    • oliwa z oliwek
    • olej
    • sól, pieprz



WYKONANIE:

  1. Poniższe czynności zsynchronizować w czasie tak, aby wszystkie komponenty były gotowe jednocześnie.
  2. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Dodać posiekany w drobną kostkę ząbek czosnku i smażyć razem przez ok. 2 minuty. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, zamieszać, dodać odsączoną fasolę i znowu zamieszać. Gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
  3. Pieczarki obrać ze skórki i dokładnie umyć. Obciąć nóżki. Kapelusze skropić oliwą, posypać solą oraz pieprzem i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
  4. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, skropić oliwą, posypać solą oraz pieprzem i wstawić na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
  5. Frankfurterki ponacinać i smażyć przez ok. 5 minut na patelni.
  6. Boczek usmażyć na patelni na chrupiący bekon.
  7. Jajka rozbić na patelni, posolić i smażyć do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nie.
  8. Pieczywo tostowe upiec na chrupiące grzanki.
  9. Podawać z sokiem pomarańczowym lub w bardziej tradycyjnej wersji - z herbatą z mlekiem.

SMACZNEGO :)


śniadanie boczek frankfurterki jajka pieczarki pomidorki koktajlowe cebula czosnek biała fasola z puszki przecier pomidorowy koncentrat pomidorowy pieczywo tostowe oliwa z oliwek olej sól pieprz
Śniadanie mistrzów

1 komentarz:

  1. niesamowite! dzisiaj rano myślałam właśnie, że zrobiłabym sobie english breakfast... ;)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons