Kolejna pyszna zupa krem z marchewki i aksamitnym serkiem topionym. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
- 0.4 kg marchewki
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l bulionu
- 100 g serka topionego
- łyżeczka kminku
- łyżeczka curry
WYKONANIE:
- Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku roztopić masło oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Włożyć marchewkę z cebulą i dusić powoli, aż będą miękkie.
- Zalać bulionem i gotować przez ok. 15 minut.
- Ser topiony pokroić w drobne kostki i dodać do zupy. Gotować chwilę, aż się rozpuści.
- Na pozostałej części oliwy podsmażyć czosnek, kminek oraz curry. Gdy przyprawy zaczną wydzielać intensywny zapach, dodać do zupy.
- Całość zmiksować w blenderze. Podawać lekko oprószoną koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz