czwartek, 24 kwietnia 2014

Zupa Krem z Marchewki i Topionym Serkiem

Zupa Krem z Marchewki i Topionym Serkiem

Zupa Krem z Marchewki i Topionym Serkiem
Kolejna pyszna zupa krem z marchewki i aksamitnym serkiem topionym. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.



SKŁADNIKI:



    • 0.4 kg marchewki
    • średnia cebula
    • ząbek czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 l bulionu
    • 100 g  serka topionego
    • łyżeczka kminku
    • łyżeczka curry

WYKONANIE:

  1. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  3. W garnku roztopić masło oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Włożyć marchewkę z cebulą i dusić powoli, aż będą miękkie.
  4. Zalać bulionem i gotować przez ok. 15 minut. 
  5. Ser topiony pokroić w drobne kostki i dodać do zupy. Gotować chwilę, aż się rozpuści.
  6. Na pozostałej części oliwy podsmażyć czosnek, kminek oraz curry. Gdy przyprawy zaczną wydzielać intensywny zapach, dodać do zupy.
  7. Całość zmiksować w blenderze. Podawać lekko oprószoną koperkiem.  

SMACZNEGO :)


zupa marchewka cebula czosnek masło oliwa bulion serek topiony kminek curry
Wiosenne zupyJadłospis dla Mam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons