Czy ktoś się skusi na kawałek takiej tarty?
SKŁADNIKI:
- Ciasto Kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kryształ
- 150 g masła
- jajko
- Masa:
- 1/2 l mleka
- 2 budynie śmietankowe / waniliowe
- 1/2 szklanki cukru kryształ (lub więcej)
- kostka masła
- Dodatkowo:
- 300-400 g truskawek
WYKONANIE:
- Przygotować ciasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Formę na tartę (30 cm średnicy) wysmarować margaryną i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na okrąg i wykleić nim formę. Następnie nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.
- Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić i wyjąć z formy (ja mam formę z wyciąganym dnem).
- Ugotować gęsty budyń według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
- Wystudzony budyń zmiksować. Masło pokroić na drobne kostki. Miksować z budyniem po jednym kawałku.
- Masę przełożyć na tartę równo i równo ją rozprowadzić.
- Truskawki umyć i wysuszyć. Pokroić na drobne kawałki i przyozdobić nimi tartę. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Ja bym się skusiła... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszna! Zrobiłam ją dzisiaj i daję 10/10. Przyszli teściowie byli zachwyceni ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i bardzo się cieszę, że smakowała :) pozdrawiam :)
UsuńPychotka! Zrobiłam kilka dni temu i cała foremka zniknęła w godzinę. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Wielkie dzięki! :)))
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) cieszy mnie, że smakowała :)
Usuń