piątek, 4 kwietnia 2014

Tarta Truskawkowa z Kremem Budyniowym

Tarta Truskawkowa z Kremem Budyniowym

Tarta Truskawkowa z Kremem Budyniowym
Czy ktoś się skusi na kawałek takiej tarty?


SKŁADNIKI:



  • Ciasto Kruche:
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 150 g masła
    • jajko
  •  Masa:
    • 1/2 l mleka
    • 2 budynie śmietankowe / waniliowe
    • 1/2 szklanki cukru kryształ (lub więcej) 
    • kostka masła
  • Dodatkowo:
    • 300-400 g truskawek


WYKONANIE:

  1. Przygotować ciasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Formę na tartę (30 cm średnicy) wysmarować margaryną i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na okrąg i wykleić nim formę. Następnie nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić i wyjąć z formy (ja mam formę z wyciąganym dnem).
  3. Ugotować gęsty budyń według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
  4. Wystudzony budyń zmiksować. Masło pokroić na drobne kostki. Miksować z budyniem po jednym kawałku.
  5. Masę przełożyć na tartę równo i równo ją rozprowadzić.
  6. Truskawki umyć i wysuszyć. Pokroić na drobne kawałki i przyozdobić nimi tartę. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

SMACZNEGO :)


ciasto mąka cukier masło jajka mleko budyń truskawki
Wielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwa

5 komentarzy:

  1. Ja bym się skusiła... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna! Zrobiłam ją dzisiaj i daję 10/10. Przyszli teściowie byli zachwyceni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) i bardzo się cieszę, że smakowała :) pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Pychotka! Zrobiłam kilka dni temu i cała foremka zniknęła w godzinę. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Wielkie dzięki! :)))

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons