Na święta Bożego Narodzenia robię krokiety z kapustą i pieczarkami, a na Wielkanoc krokiety z mięsem. Rodzaj mięsa na farsz to, rzecz jasna, kwestia osobistych upodobań, ja jednak uwielbiam drobiowe.
SKŁADNIKI:
- Naleśniki:
- 200 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- szklanka wody
- jajko
- olej
- Farsz:
- 6 udek z kurczaka
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- szklanka rosołu
- Dodatkowo:
- 2-3 jajka
- bułka tarta
- Vegeta
- pieprz
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Naleśniki:
- Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać dokładnie razem w misce.
- Smażyć na patelni z odrobiną oleju.
- Farsz
- Z mięsa ugotować rosół.
- Mięso odcedzić, wystudzić i oddzielić od kości. Zmielić w maszynce.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Następnie wystudzić i dodać do mięsa. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Do gotowego farszu wlać rosół (żeby nie był suchy) i ponownie wymieszać. Rosół najlepiej dodawać stopniowo - wówczas farsz nie będzie zbyt mokry.
- Wykonanie:
- Na gotowe naleśniki nakładać farsz i zwijać w krokiety.
- Na głębokim talerzu roztrzepać jajka z dodatkiem Vegety i pieprzu.
- Krokiety obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smażyć dokładnie na oleju z każdej strony.
- Najlepiej smakują z domowym barszczem czerwonym na zakwasie.
Uwielbiam krokiety z czerwonym barszczykiem. Od razu przypomina mi się taka historyjka: podczas krótkiego wypadu z mężem do Zakopanego uparłam się, że muszę zjeść krokieta z barszczem. Obeszliśmy pół Zakopanego, aż w końcu w jednej z restauracji znaleźliśmy :-) Smakował mi wtedy jak nigdy, choć wcale nie był tak rewelacyjny.
OdpowiedzUsuń