piątek, 25 kwietnia 2014

Pieczarki Faszerowane Jajkami

Pieczarki Faszerowane Jajkami

Pieczarki Faszerowane Jajkami
Ostatnio wiele słyszałam na temat szkodliwych działań pieczarek. Postanowiłam więc poczytać nieco w sieci na ich temat. I oto wnioski na temat jednego z moich ulubionych dodatków w kuchni. Pieczarki są produkowanych w 100% metodą naturalną, bowiem w ich uprawie nie stosuje się żadnych substancji chemicznych. Nie zawierają cholesterolu i są niskokaloryczne. Dodatkowo są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, D i B2. Ich ogromnym atutem jest dostępność przez cały rok i można kupić w każdym sklepie. Cóż więc pozostaje powiedzieć jeśli nie: jedzmy pieczarki :).


SKŁADNIKI:



    • 10  dużych pieczarek
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 1-2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    • łyżka masła
    • łyżka oliwy z oliwek
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Pieczarki dokładnie umyć i ściągnąć skórkę z kapeluszy. Odkroić ogonki i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  3. Ogonki pieczarek podsmażyć na maśle i doprawić szczyptą soli oraz pieprzem. Następnie dodać cebulę oraz czosnek i smażyć do miękkości.
  4. Jajka pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski razem z podsmażonymi pieczarkami, natką pietruszki, bułką tartą i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.
  5. Kapelusze oprószyć delikatnie solą i napełniać farszem ich wnętrza.
  6. Jeśli ma ktoś ochotę, można dodatkowo posypać z zewnątrz serem mozzarella, bądź parmezanem (na zdjęciu wersja bez sera).
  7. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i skropić oliwą z oliwek.
  8. Piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez ok. 20 - 30 minut. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)

przystawka pieczarki jajka cebula czosnek bułka tarta natka pietruszki masło oliwa sól pieprz
Pieczarkowy Tydzień 2014

2 komentarze:

Sharing Buttons