Nigdy wcześniej nie próbowałam pierożków z kaszą. Bardzo zaskoczył mnie ich smak - do złudzenia przypominający pierogi ruskie. Dodatkowo, korzystając z okazji, polecam delikatne ciasto na pierogi na bazie mąki i kefiru. Na prawdę warto spróbować. Poniższe danie można też przyrządzić w wersji wege, nie dodając boczku.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej + odrobina do podsypania pod ciasto
- duży kefir
- szczypta soli
- Farsz:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 300 g twarogu chudego
- cebula
- 2 plastry boczku
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- Okrasa:
- cebula
- 150 g boczku
WYKONANIE:
- Kaszę przepłukać w letniej wodzie i zagotować 15-20 minut w 2 szklankach osolonej wody. Odcedzić i wystudzić.
- Cebulę oraz boczek drobno posiekać i podsmażyć razem na 2 łyżkach oleju.
- Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- W dużej misce umieścić kaszę, twaróg oraz boczek z cebulką. Wszystko razem wymieszać łyżką i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Z mąki, kefiru i szczypty soli wyrobić ciasto na pierogi. Dobrze wyrobione powinno odchodzić od ręki (najlepiej składniki na ciasto dodawać stopniowo, w mniejszych ilościach, gdyż wszystko zależy od tego jakiej firmy kefiru użyjemy).
- Gotowe ciasto rozwałkować cienko i wykrawać szklanką okrągłe placuszki.
- Na środku każdego koła układać farsz i sklejać brzegi palcami mocno dociskając.
- Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie przez 2-3minuty. Podawać polane okrasą.
Podobnie robię "ruskie''
OdpowiedzUsuń