wtorek, 1 kwietnia 2014

Pierogi z Kaszą Jaglaną i Serem

Pierogi z Kaszą Jaglaną i Serem

Pierogi z Kaszą Jaglaną i Serem
Nigdy wcześniej nie próbowałam pierożków z kaszą. Bardzo zaskoczył mnie ich smak - do złudzenia przypominający pierogi ruskie. Dodatkowo, korzystając z okazji, polecam delikatne ciasto na pierogi na bazie mąki i kefiru. Na prawdę warto spróbować. Poniższe danie można też przyrządzić w wersji wege, nie dodając boczku.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 1/2 kg mąki pszennej + odrobina do podsypania pod ciasto
    • duży kefir
    • szczypta soli
  • Farsz:
    • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
    • 300 g twarogu chudego
    • cebula
    • 2 plastry boczku
    • 2 szklanki wody
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki oleju
  • Okrasa: 
    • cebula
    • 150 g boczku


WYKONANIE:

  1. Kaszę przepłukać w letniej wodzie i zagotować 15-20 minut w 2 szklankach osolonej wody. Odcedzić i wystudzić.
  2. Cebulę oraz boczek drobno posiekać i podsmażyć razem na 2 łyżkach oleju.
  3. Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  4. W dużej misce umieścić kaszę, twaróg oraz boczek z cebulką. Wszystko razem wymieszać łyżką i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Z mąki, kefiru i szczypty soli wyrobić ciasto na pierogi. Dobrze wyrobione powinno odchodzić od ręki (najlepiej składniki na ciasto dodawać stopniowo, w mniejszych ilościach, gdyż wszystko zależy od tego jakiej firmy kefiru użyjemy).
  6. Gotowe ciasto rozwałkować cienko i wykrawać szklanką okrągłe placuszki.
  7. Na środku każdego koła układać farsz i sklejać brzegi palcami mocno dociskając.
  8. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie przez 2-3minuty. Podawać polane okrasą.

SMACZNEGO :)

obiad mąka kefir sól kasza jaglana twaróg cebula boczek woda pieprz olej

1 komentarz:

Sharing Buttons