Kruche ciasteczka oblane mleczną czekoladą ...
SKŁADNIKI:
- 150 g migdałów mielonych
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła miękkiego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- jajko
- szczypta soli
- tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:
- Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól, jajko i dalej miksować na gładką masę.
- Mąkę wymieszać z migdałami. Dodawać po jednej łyżce do masy i miksować na niskich obrotach.
- Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać krążki lub inne kształty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej ciasteczka do połowy (lub nakładać pędzelkiem) i układać na papierze do pieczenia, aby czekolada zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz