środa, 30 kwietnia 2014

Sałatka ze Stekiem i Zielonymi Szparagami

Sałatka ze Stekiem i Zielonymi Szparagami

Sałatka ze Stekiem i Zielonymi Szparagami
Cóż to takiego kolorowego i apetycznego na talerzu? To wiosenna sałatka z sycącą porcją grillowanego mięsa i chrupiącymi szparagami :).


SKŁADNIKI (2 porcje):



  • Sałatka:
    • 2-3 garści rukoli
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 20 pomidorków koktajlowych
    • stek wołowy
    • pęczek szparagów zielone
    • sól, pieprz
    • olej do smażenia
  • Sos:
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • łyżka soku z cytryny
    • mały ząbek czosnku
    • pieprz świeżo mielony


WYKONANIE:

  1. Stek wołowy oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Wlać 4 łyżki oleju na patelnię grillową i smażyć mięso po 4 minuty z każdej strony. Po wystudzeniu pokroić w cienkie plastry.
  2. Rukolę dokładnie umyć i osuszyć. Rozłożyć na talerzach.
  3. Ze szparagów odciąć wystające na łodygach łuski. Włożyć pęczek do osolonej wody, główkami do góry (tak by wystawały ponad poziom wody) i gotować przez ok. 3 minuty. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć i osuszyć.
  5. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Odstawić na 5 minut.
  6. Na liściach rukoli ułożyć kawałki mięsa, pokrojone jajka, pomidorki koktajlowe i szparagi. Całość polać sosem i oprószyć delikatnie pieprzem. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

SMACZNEGO :)

sałatka rukola jajka pomidorki koktajlowe stek szparagi sól pieprz olej oliwa sok z cytryny czosnek
Dania dla urodyCzas na mięsa z grilla!
Szparagi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons