Cóż to takiego kolorowego i apetycznego na talerzu? To wiosenna sałatka z sycącą porcją grillowanego mięsa i chrupiącymi szparagami :).
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Sałatka:
- 2-3 garści rukoli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 20 pomidorków koktajlowych
- stek wołowy
- pęczek szparagów zielone
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- mały ząbek czosnku
- pieprz świeżo mielony
WYKONANIE:
- Stek wołowy oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Wlać 4 łyżki oleju na patelnię grillową i smażyć mięso po 4 minuty z każdej strony. Po wystudzeniu pokroić w cienkie plastry.
- Rukolę dokładnie umyć i osuszyć. Rozłożyć na talerzach.
- Ze szparagów odciąć wystające na łodygach łuski. Włożyć pęczek do osolonej wody, główkami do góry (tak by wystawały ponad poziom wody) i gotować przez ok. 3 minuty. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć i osuszyć.
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Odstawić na 5 minut.
- Na liściach rukoli ułożyć kawałki mięsa, pokrojone jajka, pomidorki koktajlowe i szparagi. Całość polać sosem i oprószyć delikatnie pieprzem. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Jako największa fanka na swiecie stek road american restaurant mega dziękuje za taki przepis. Super wykorzystne mięso, zdecydowanie zdrowiej to wypada i dzęki temu można jeść częsciej :)
OdpowiedzUsuń