Poniższa zupa jest potrawą kuchni francuskiej. Na mnie oryginalny przepis nie zrobił wrażenia, więc postanowiłam przyrządzić ją w oparciu o dodatkowych kilka składników :).
SKŁADNIKI:
- 350 g cebuli
- 2 ziemniaki
- mała marchewka
- 3 łyżki masła
- szklanka białego wina
- 3/4 litra bulionu mięsnego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- posiekane zioła (koperek, melisa, szczypiorem)
- grzanki z serem z piekarnika
WYKONANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle.
- Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Do dużego garnka wlać wino, bulion, dodać ziemniaki, marchewkę oraz 3/4 cebuli i wszystko razem zagotować.
- Pozostałą cebulkę mocniej podsmażyć.
- Gdy warzywa będą miękkie, zmiksować gotową zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać gorącą, z grzankami, posypaną cebulką i ziołami.
Pyszna:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pozdrawiam
UsuńDobra zupka :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pozdrawiam Malwinka
Usuń