czwartek, 10 kwietnia 2014

Zupa Cebulowa z Winem

Zupa Cebulowa z Winem

Zupa Cebulowa z Winem
Poniższa zupa jest potrawą kuchni francuskiej. Na mnie oryginalny przepis nie zrobił wrażenia, więc postanowiłam przyrządzić ją w oparciu o dodatkowych kilka składników :).

SKŁADNIKI:



    • 350 g cebuli
    • 2 ziemniaki
    • mała marchewka
    • 3 łyżki masła
    • szklanka białego wina
    • 3/4 litra bulionu mięsnego
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • posiekane zioła (koperek, melisa, szczypiorem)
    • grzanki z serem z piekarnika

WYKONANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle. 
  2. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. 
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Do dużego garnka wlać wino, bulion, dodać ziemniaki, marchewkę oraz 3/4 cebuli i wszystko razem zagotować.
  5. Pozostałą cebulkę mocniej podsmażyć.
  6. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksować gotową zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawać gorącą, z grzankami, posypaną cebulką i ziołami.

SMACZNEGO :)


zupa cebula ziemniaki marchewka masło wino białe bulion sól pieprz zioła grzanki z serem
Wiosenne zupy

4 komentarze:

Sharing Buttons