Kolejne pyszne placuszki z cukinii. Doskonale smakują z sosem tzatziki lub innym.
SKŁADNIKI:
- 250 g cukinii
- 200 g pieczarek
- cebula
- jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/3 łyżeczki curry
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżka masła
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Cukinię umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać szczyptą soli i odstawić na 20 minut. Odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
- Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Pieczarki podsmażyć na maśle z cebulką i wystudzić.
- Do dużej miski włożyć cukinię, pieczarki, jajko, mąkę, koperek, curry oraz pieprz i sól do smaku.
- Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać na ciepło z ulubionym sosem. Ja osobiście polecam tzatziki.
Muszę wypróbować ten przepis, zazwyczaj robiłam ziemniaczano-cukiniowe, teraz pora na takie :) Dziękuję za dodanie do akcji :)
OdpowiedzUsuńzawsze miła odmiana od placków ziemniaczanych :) polecam koniecznie z sosem :)
UsuńSuper pomysł i połączenie!
OdpowiedzUsuńdziekuję :) cieszę się, że przepis przypadł do gustu:) pozdrawiam Anna
Usuń