wtorek, 8 kwietnia 2014

Tacos

Tacos

Tacos
Tacos to najpopularniejsza potrawa kuchni meksykańskiej. Można je przygotować na wiele sposobów, jednak zawsze składa się ono z tortilli kukurydzianej, mięsnego farszu i ostrego sosu.  Tak w skrócie wygląda podstawowy przepis. Ja moje Tacos urozmaiciłam o warzywa i inne dodatki. Zrobiłam też własnoręcznie domowe tortille kukurydziane. Możecie jednak śmiało pominąć ten punkt i kupić gotowe. Wtedy będzie po prostu szybciej.


SKŁADNIKI:



  • Tortilla:
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 100 g mąki pszennej
    • jajko
    • 100 ml mleka
    • łyżeczka soli
    • olej
  • Farsz:
    • 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 2 małe cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 szczypty cynamonu
    • łyżeczka papryki słodkiej
    • 1/2 łyżeczki chili w proszku
    • przyprawa do tacos
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól
  • Dodatkowo:
    • 5 liści sałaty rzymskiej
    • awokado
    • duża czerwona cebula
    • 5 pomidorów dojrzałych
    • 4-5 łyżek startego sera gouda
    • puszka pomidorów krojonych
    • łyżeczka oregano
    • łyżeczka bazylii


WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na tortillę (oprócz oleju) włożyć do miski i zagnieść z nich ciasto, a następnie cienko je rozwałkować.
  2. Wykrawać krążki o średnicy 15 cm. Gotowe można smażyć na patelni z olejem (około 5 minut, aż powstaną lekko brązowe bąbelki) lub piec w piekarniku na ruszcie zgięte w kształt litery U (około 8-10 minut w temperaturze 180°C).
  3. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni z oliwą. Następnie dodać mięso mielone, doprawić cynamonem, papryką, chili, przyprawą do tacos i solą. Wszystko razem dobrze usmażyć, cały czas mieszając.
  4. Przygotować sos: Pomidory z puszki zmiksować i dodać 2 pokrojone w kostkę świeże pomidory. Doprawić oregano, bazylią i podgrzać w garnku 5 minut cały czas mieszając.
  5. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  6. Pozostałe pomidory pokroić w drobną kostkę.
  7. Sałatę umyć i osuszyć. Podrzeć w dłoniach na drobne kawałki.
  8. Awokado obrać, wydrążyć pestkę i pokroić w drobną kostkę.
  9. Do ciepłych tortilli nakładać sałatę, sos pomidorowy, farsz mięsny i ser żółty. Posypać z zewnątrz pomidorami, awokado i czerwoną cebulką. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO :)

obiad mąka kukurydziana mąka pszenna jajka mleko sól olej mięso mielone wieprzowe cebula czosnek cynamon papryka słodka chili przyprawa do tacos oliwa z oliwek sałata rzymska awokado cebula czerwona pomidory ser gouda pomidory krojone w puszcze oregano bazylia

1 komentarz:

Sharing Buttons