Tacos to najpopularniejsza potrawa kuchni meksykańskiej. Można je przygotować na wiele sposobów, jednak zawsze składa się ono z tortilli kukurydzianej, mięsnego farszu i ostrego sosu. Tak w skrócie wygląda podstawowy przepis. Ja moje Tacos urozmaiciłam o warzywa i inne dodatki. Zrobiłam też własnoręcznie domowe tortille kukurydziane. Możecie jednak śmiało pominąć ten punkt i kupić gotowe. Wtedy będzie po prostu szybciej.
SKŁADNIKI:
- Tortilla:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- jajko
- 100 ml mleka
- łyżeczka soli
- olej
- Farsz:
- 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty cynamonu
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- przyprawa do tacos
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- Dodatkowo:
- 5 liści sałaty rzymskiej
- awokado
- duża czerwona cebula
- 5 pomidorów dojrzałych
- 4-5 łyżek startego sera gouda
- puszka pomidorów krojonych
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na tortillę (oprócz oleju) włożyć do miski i zagnieść z nich ciasto, a następnie cienko je rozwałkować.
- Wykrawać krążki o średnicy 15 cm. Gotowe można smażyć na patelni z olejem (około 5 minut, aż powstaną lekko brązowe bąbelki) lub piec w piekarniku na ruszcie zgięte w kształt litery U (około 8-10 minut w temperaturze 180°C).
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni z oliwą. Następnie dodać mięso mielone, doprawić cynamonem, papryką, chili, przyprawą do tacos i solą. Wszystko razem dobrze usmażyć, cały czas mieszając.
- Przygotować sos: Pomidory z puszki zmiksować i dodać 2 pokrojone w kostkę świeże pomidory. Doprawić oregano, bazylią i podgrzać w garnku 5 minut cały czas mieszając.
- Czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Pozostałe pomidory pokroić w drobną kostkę.
- Sałatę umyć i osuszyć. Podrzeć w dłoniach na drobne kawałki.
- Awokado obrać, wydrążyć pestkę i pokroić w drobną kostkę.
- Do ciepłych tortilli nakładać sałatę, sos pomidorowy, farsz mięsny i ser żółty. Posypać z zewnątrz pomidorami, awokado i czerwoną cebulką. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Bardzo smakowity ten zakątek smakosza ;)
OdpowiedzUsuń