Lekkie ciasto marcepanowe z połówkami jabłek a na wierzchu kruszonka czekoladowa z płatkami owsianymi.
SKŁADNIKI (forma 40x30 cm):
- Ciasto marcepanowe:
- 300 g masła miękkiego
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru kryształ
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g masy marcepanowej
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kruszonka czekoladowa:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 250 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- szczypta soli
- 100 g płatków owsianych
- Dodatki:
- 1.5 kg jabłek
WYKONANIE:
- Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na drobne kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę, kakao, cukier, sól oraz płatki owsiane wymieszać w dużej misce. Dodać roztopioną czekoladę wlewając cienkim strumieniem i mieszając szybko łyżką. Następnie w dłoniach zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki.
- Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Masło utrzeć na wysokich obrotach z cukrem kryształ, cukrem waniliowym oraz startym marcepanem na kremową masę. Dodać po jednym jajku cały czas miksując.
- W misce połączyć mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Na małych obrotach dodawać po jednej łyżce do masy marcepanowej.
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki (przytrzymać tak aby połówki zachowały swój kształt i nie rozpadły się) i układać na cieście wypukłą stroną do góry, lekko dociskając.
- Całość posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez 60 minut.
- Wystudzić i można podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz