sobota, 26 kwietnia 2014

Ciasto Jabłkowo-Marcepanowe

Ciasto Jabłkowo-Marcepanowe

Ciasto Jabłkowo-Marcepanowe
Lekkie ciasto marcepanowe z połówkami jabłek a na wierzchu kruszonka czekoladowa z płatkami owsianymi.


SKŁADNIKI (forma 40x30 cm):



  • Ciasto marcepanowe:
    • 300 g masła miękkiego
    • 300 g mąki pszennej
    • 200 g cukru kryształ
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 300 g masy marcepanowej
    • 6 jajek
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kruszonka czekoladowa:
    • 80 g czekolady gorzkiej
    • 250 g masła
    • 200 g mąki pszennej
    • 2-3 łyżki kakao
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • szczypta soli
    • 100 g płatków owsianych
  • Dodatki: 
    • 1.5 kg jabłek


WYKONANIE:

  1. Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na drobne kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę, kakao, cukier, sól oraz płatki owsiane wymieszać w dużej misce. Dodać roztopioną czekoladę wlewając cienkim strumieniem i mieszając szybko łyżką. Następnie w dłoniach zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki.
  2. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Masło utrzeć na wysokich obrotach z cukrem kryształ, cukrem waniliowym oraz startym marcepanem na kremową masę. Dodać po jednym jajku cały czas miksując.
  4. W misce połączyć mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Na małych obrotach dodawać po jednej łyżce do masy marcepanowej.
  5. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki (przytrzymać tak aby połówki zachowały swój kształt i nie rozpadły się) i układać na cieście wypukłą stroną do góry, lekko dociskając.
  7. Całość posypać kruszonką.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez 60 minut.
  9. Wystudzić i można podawać.

SMACZNEGO :)

ciasto masło mąka pszenna cukier kryształ cukier waniliowa masa marcepanowa jajka mąka ziemniaczana proszek do pieczenia czekolada gorzka kakao sól płatki owsiane jabłka
Smaki dzieciństwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons