wtorek, 29 kwietnia 2014

Empanadas

Empanadas

Empanadas
Empanadas to pierożki z ciasta kukurydzianego, nadziewane farszem mięsnym lub warzywnym i pieczone w oleju lub na blasze. Najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, gdzie każdy region posiada własną recepturę na ten smakołyk.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 15 dag mąki kukurydzianej
    • 15 dag mąki pszennej
    • 100 ml mleka
    • jajko
    • 1/2 łyżeczki soli
    • olej do smażenia
  • Farsz:
    • 50 dag mięsa mielonego
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku 
    • 2 pomidory
    • 3 łyżki startego sera żółtego
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/2 łyżeczki papryczki chili w proszku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól pieprz

WYKONANIE:

  1. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni z oliwą.
  2. Następnie dodać mięso mielone, pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i doprawić papryką słodką, chili, solą oraz pieprzem. Wszystko razem dobrze usmażyć, cały czas mieszając.  
  3. Gotowy farsz wystudzić, a następnie dodać starty ser i wymieszać.
  4. Wszystkie składniki na pierożki (oprócz oleju) włożyć do miski i zagnieść z nich ciasto. Rozwałkować cienko.
  5. Wykrawać krążki o średnicy 8-10 cm. Nakładać mięsny farsz i zlepiać po bokach tak jak pierogi. Gotowe smażyć na głębokim oleju z obu stron.
  6. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym.

SMACZNEGO :)

przystawka mąka mąka kukurydziana mleko jajka sól olej mięso mielone papryka cebula czosnek pomidory ser żółty papryka słodka chili oliwa pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons