Empanadas to pierożki z ciasta kukurydzianego, nadziewane farszem mięsnym lub warzywnym i pieczone w oleju lub na blasze. Najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, gdzie każdy region posiada własną recepturę na ten smakołyk.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 15 dag mąki kukurydzianej
- 15 dag mąki pszennej
- 100 ml mleka
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- Farsz:
- 50 dag mięsa mielonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryczki chili w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól pieprz
WYKONANIE:
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni z oliwą.
- Następnie dodać mięso mielone, pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i doprawić papryką słodką, chili, solą oraz pieprzem. Wszystko razem dobrze usmażyć, cały czas mieszając.
- Gotowy farsz wystudzić, a następnie dodać starty ser i wymieszać.
- Wszystkie składniki na pierożki (oprócz oleju) włożyć do miski i zagnieść z nich ciasto. Rozwałkować cienko.
- Wykrawać krążki o średnicy 8-10 cm. Nakładać mięsny farsz i zlepiać po bokach tak jak pierogi. Gotowe smażyć na głębokim oleju z obu stron.
- Podawać na ciepło z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz