niedziela, 13 kwietnia 2014

Sernik 3 Czekolady

Sernik 3 Czekolady

Sernik 3 Czekolady
Gdy zobaczyłam przepis na ten sernik u Kuchnia pod świerkami zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. 


SKŁADNIKI:



  • Składniki na spód:
    • 160 g ciasteczek owsianych lub zbożowych
    • 3 łyżki miękkiego masła
  • Masa serowa: 
    • 1 kg sera zmielonego w wiadereczku
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • łyżka mąki pszennej 
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
    • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
    • tabliczka gorzkiej czekolady
    • tabliczka mlecznej czekolady
    • tabliczka białej czekolady
    • 4 łyżki słodkiej śmietanki 18%


WYKONANIE:

  1. Ciastka zmiksować z masłem w blenderze. 
  2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć masą z ciasteczek, dokładnie ją ubijając. Wstawić do lodówki.
  3. Jajka zmiksować z cukrem kryształ. Następnie dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną i pszenną. 
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce ser. Na samym końcu wlać ekstrakt z wanilii.Masę podzielić na 3 równe porcje.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 C. Formę włożyć do piekarnika na 10 minut. Pod spód najlepiej położyć większą formę jeśli mamy nieszczelną foremkę, aby masło nie wyciekło.
  6. W 3 osobnych miseczkach roztopić w kąpieli wodnej czekolady. Najlepiej zacząć od białej, mlecznej a na końcu gorzkiej (do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, a do gorzkiej 2 łyżki).
  7. Do 1/3 masy serowej wlać cienkim strumieniem białą czekoladę cały czas mieszając na średnich obrotach mikserem. Gdy składniki się połączą, wlać na podpieczony spód ciasteczkowy. 
  8. Analogicznie postępujemy z mleczną i gorzką czekoladą. Następne warstwy nakładamy dużą łyżką NIE wlewamy bo masy się wymieszają i nie będzie ładnych warstw - tak zrobiłam za pierwszym razem i wyszedł mi łaciaty sernik:).
  9. Piec w nagrzanym piekarniki 180C przez 15 minut, a następnie zmniejszamy do 160 C i pieczemy przez 1h - 1h 15 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Następnie włożyć na kilka godzin  do lodówki.
  10. Masa z zewnątrz powinna być ścięta, a w środku ciasto lekko wilgotne.

SMACZNEGO :)


Dzień czekoladyWielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

Sharing Buttons