Zupa ta jest w całości moim pomysłem. Miałam w lodówce wiele warzyw do wykorzystania i tak dokładając je po trochu do dużego garnka, powstał mi taki aromatyczny, drobiowy gulasz. Danie bardzo szybko znikło z talerzy, więc mogę powiedzieć, że pomysł jest jak najbardziej trafiony :).
SKŁADNIKI:
- pół dużej piersi z kurczaka
- 2 cebule
- pomidor
- 2-3 ziemniaki
- 4 średnie marchewki
- papryka czerwona
- 1/2 brokułu
- 1/2 puszki fasoli fioletowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki vegety
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- kostka rosołowa
- 3-4 szklanki wody
- oliwa z oliwek
WYKONANIE:
- Pierś z kurczaka umyć i pokroić na cienkie paski. Włożyć do garnka o grubym dnie i przyprawić vegetą, pieprzem, papryką w proszku oraz curry. Polać oliwą i smażyć razem co chwilę mieszając.
- Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i smażyć razem na średnim ogniu.
- Pomidor umyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do mięsa. Wymieszać.
- Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Dodać go gulaszu.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do garnka. Smażyć razem przez 5 minut.
- Następnie zalać wodą i wrzucić kostkę rosołową. Gotować razem 10 minut pod przykryciem.
- Paprykę wydrążyć, pokroić w paski i dodać do gulaszu.
- Brokuł umyć i pokroić na drobne różyczki. Dodać do gulaszu razem z odcedzoną kukurydzą i fasolą. Gotować razem przez kolejne 5 minut. Na końcu dodać ketchup zamieszać i gotowy gulasz odstawić z palnika na 10 minut pod przykryciem.
- Podawać gorące.
Takie porządki w lodówce zawsze niosą coś dobrego, tym razem miło popatrzeć na gulasz. :)
OdpowiedzUsuń