Kto z Was lubi Babkę Piaskową? Ja osobiście uwielbiam i przygotowuję nie tylko na Święta Wielkanocne, ale i w ciągu roku. Poniżej przepis na podstawową bazę, choć mi najbardziej smakuje właśnie w takiej postaci. Jeśli chcecie bardziej suchą i sypką wystarczy zwiększyć stosunek mąki ziemniaczanej do mąki pszennej. Sumarycznie mąki powinno być jednak zawsze tyle samo, czyli 30 dag.
SKŁADNIKI:
- 250 g masła miękkiego
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
- Masło zmiksować na puszystą masę, dodać cukier i po jednym żółtku. Miksować wszystko razem przez 5 minut.
- Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać razem. Dodawać po łyżce do masy i miksować na małych obrotach.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut w temperaturze 160°C.
- Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już wypieczone. Po upieczeniu babkę zostawić w formie. Gdy już wystygnie, wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem.
bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńtak bez proszku do pieczenia, pomimo to ładnie wyrasta :)
Usuń