wtorek, 15 kwietnia 2014

Babka Piaskowa

Babka Piaskowa

Babka Piaskowa
Kto z Was lubi Babkę Piaskową? Ja osobiście uwielbiam i przygotowuję nie tylko na Święta Wielkanocne, ale i w ciągu roku. Poniżej przepis na podstawową bazę, choć mi najbardziej smakuje właśnie w takiej postaci. Jeśli chcecie bardziej suchą i sypką wystarczy zwiększyć stosunek mąki ziemniaczanej do mąki pszennej. Sumarycznie mąki powinno być jednak zawsze tyle samo, czyli 30 dag.


SKŁADNIKI:



    • 250 g masła miękkiego
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 4 jajka
    • 150 g mąki pszennej
    • 150 g mąki ziemniaczanej


WYKONANIE:

  1. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać cukier i po jednym żółtku. Miksować wszystko razem przez 5 minut.
  2. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać razem. Dodawać po łyżce do masy i miksować na małych obrotach.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
  4. Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut w temperaturze 160°C.
  6. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już wypieczone. Po upieczeniu babkę zostawić w formie. Gdy już wystygnie, wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)


ciasto masło cukier jajka mąka mąka ziemniaczana
Wielkanocne Smaki - edycja IV
Babki i babeczki

2 komentarze:

  1. bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak bez proszku do pieczenia, pomimo to ładnie wyrasta :)

      Usuń

Sharing Buttons