czwartek, 1 maja 2014

Szaszłyki z Kiełbasy

Szaszłyki z Kiełbasy

Szaszłyki z Kiełbasy
W długi majowy weekend nie może zabraknąć słońca, pikniku i oczywiście grilla. To doskonała okazja do spędzenia czasu w gronie rodziny lub przyjaciół. Co więc wrzucić na ruszt w te dni? Może takie szaszłyki? W obecności tylu kolorowych warzyw, nudna kiełbasa od razu staje się, pysznym daniem.



SKŁADNIKI:


  • Szaszłyki:
    • 500 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
    • 150 g boczku wędzonego
    • duża cukinia
    • opakowanie pomidorków koktajlowych
    • 5-6 dużych cebuli
    • 3 kolorowe papryki (żółta, zielona, czerwona)
    • małe opakowanie śliwek suszonych
    • opakowanie patyczków szaszłykowych
  • Sos:
    • 300 ml jogurtu typu greckiego 
    • duży ząbek czosnku
    • łyżeczka musztardy
    • łyżeczka miodu
    • 2 łyżki pokrojonego koperku
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Kiełbasę pokroić w grube plastry.
  2. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plastry.
  3. Boczek pokroić w grube plastry.
  4. Cebulę obrać i pokroić w grube plastry.
  5. Papryki wydrążyć i pokroić w duże kwadraty.
  6. Na patyczki nadziewać w dowolnej kombinacji: kiełbasę, boczek, cukinię, pomidorki koktajlowe, cebulę, papryki oraz śliwki suszone.
  7. Położyć na ruszt i smażyć z każdej strony.
  8. Podczas gdy szaszłyki się smażą można zrobić taki oto sos: Jogurt wymieszać z musztardą i miodem. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Gotowe szaszłyki podawać z powyższym dipem, ketchupem, musztardą lub dowolnym innym sosem.

SMACZNEGO :)

obiad kiełbasa boczek cukinia pomidorki koktajlowe cebula papryka śliwki suszone jogurt naturalny czosnek musztarda miód koperek sól pieprz
Na majówkęCzas na mięsa z grilla!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons