W długi majowy weekend nie może zabraknąć słońca, pikniku i oczywiście grilla. To doskonała okazja do spędzenia czasu w gronie rodziny lub przyjaciół. Co więc wrzucić na ruszt w te dni? Może takie szaszłyki? W obecności tylu kolorowych warzyw, nudna kiełbasa od razu staje się, pysznym daniem.
SKŁADNIKI:
- Szaszłyki:
- 500 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
- 150 g boczku wędzonego
- duża cukinia
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 5-6 dużych cebuli
- 3 kolorowe papryki (żółta, zielona, czerwona)
- małe opakowanie śliwek suszonych
- opakowanie patyczków szaszłykowych
- Sos:
- 300 ml jogurtu typu greckiego
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Kiełbasę pokroić w grube plastry.
- Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plastry.
- Boczek pokroić w grube plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w grube plastry.
- Papryki wydrążyć i pokroić w duże kwadraty.
- Na patyczki nadziewać w dowolnej kombinacji: kiełbasę, boczek, cukinię, pomidorki koktajlowe, cebulę, papryki oraz śliwki suszone.
- Położyć na ruszt i smażyć z każdej strony.
- Podczas gdy szaszłyki się smażą można zrobić taki oto sos: Jogurt wymieszać z musztardą i miodem. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe szaszłyki podawać z powyższym dipem, ketchupem, musztardą lub dowolnym innym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz