Niniejszym podaję przepis na smaczne kopytka. Można je jeść solo, podane np. z cebulką, boczkiem i masełkiem lub jako dodatek do porcji mięsa z sosem i surówką. Jedno jest pewne - w każdej postaci smakują wyśmienicie!
SKŁADNIKI:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- 2 łyżki oleju
- sól
WYKONANIE:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków (ew. można użyć tłuczka lub maszynki do mięsa).
- Do ziemniaków dodać szklankę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i jajko. Zagnieść ciasto. Po trochu dodawać drugą szklankę mąki (lepkość ciasta zależy od tego jakich ziemniaków użyjemy). Zagnieść na jednolitą masę.
- Przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i formować wałki. Pokroić nożem z ukosa na kopytka.
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju (aby kopytka się nie sklejały). Wrzucać porcjami kopytka do wrzątku, zamieszać drewnianą łyżką i zaczekać aż wypłyną (2-3 minuty).
- Gotowe kopytka wyłowić łyżką cedzakową i od razu podawać.
- Jeśli chcemy przetrzymać do następnego dnia, to kopytka należy ułożyć na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugim sposób to przełożyć do plastikowej miski, polać odrobiną oleju i wymieszać delikatnie ręką, aby wszystkie pokryły się warstwą tłuszczu. Na następny dzień kopytka wystarczy podgrzać na patelni.
Bardzo smakowite kopytka! Ja uwielbiam z sosem, ale Twoje podane z boczkiem i cebulką wyglądają tak kusząco, że nie odmówiłabym porcji :)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam z sosem, te zrobiłam w szybkiej wersji :) pozdrawiam :)
Usuń