poniedziałek, 31 marca 2014

Kopytka

Kopytka

Kopytka
Niniejszym podaję przepis na smaczne kopytka. Można je jeść solo, podane np. z cebulką, boczkiem i masełkiem lub jako dodatek do porcji mięsa z sosem i surówką. Jedno jest pewne - w każdej postaci smakują wyśmienicie!

kopytka ziemniaczane

SKŁADNIKI:



    • 1 kg obranych ziemniaków
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • jajko
    • 2 łyżki oleju
    • sól

WYKONANIE:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków (ew. można użyć tłuczka lub maszynki do mięsa).
  2. Do ziemniaków dodać szklankę mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i jajko. Zagnieść ciasto. Po trochu dodawać drugą szklankę mąki (lepkość ciasta zależy od tego jakich ziemniaków użyjemy). Zagnieść na jednolitą masę.
  3. Przełożyć na stolnicę. Podsypać mąką i formować wałki. Pokroić nożem z ukosa na kopytka.
  4. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju (aby kopytka się nie sklejały). Wrzucać porcjami kopytka do wrzątku, zamieszać drewnianą łyżką i zaczekać aż wypłyną (2-3 minuty). 
  5. Gotowe kopytka wyłowić łyżką cedzakową i od razu podawać.
  6. Jeśli chcemy przetrzymać do następnego dnia, to kopytka należy ułożyć na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Drugim sposób to przełożyć do plastikowej miski, polać odrobiną oleju i wymieszać delikatnie ręką, aby wszystkie pokryły się warstwą tłuszczu. Na następny dzień kopytka wystarczy podgrzać na patelni.

SMACZNEGO :)

dodatki ziemniaki mąka mąka ziemniaczana jajko olej sól

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowite kopytka! Ja uwielbiam z sosem, ale Twoje podane z boczkiem i cebulką wyglądają tak kusząco, że nie odmówiłabym porcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam z sosem, te zrobiłam w szybkiej wersji :) pozdrawiam :)

      Usuń

Sharing Buttons