czwartek, 27 lutego 2014

Sałatka z Roszponką

Sałatka z Roszponką

Sałatka z Roszponką
Bardzo zdrowa sałatka z roszponką, awokado i owocami. Polana pysznym dressingiem przyrządzonym na bazie oleju z pestek winogron, soku z pomarańczy i musztardy.


SKŁADNIKI (dla 4 osób):



    • opakowanie sałaty roszponki
    • awokado
    • 1 i 1/2 pomarańczy
    • mały owoc granatu
    • 2 łyżki soku z cytryny (do skropienia awokado)
    • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
    • łyżeczka musztardy delikatesowej
    • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
    • sól, pieprz do smaku



WYKONANIE:

  1. Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na 4 talerze.
  2. Pomarańcze obrać ze skóry. 1 i 1/2 pokroić w kostkę. Ułożyć na sałacie.
  3. Awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę, obrać ze skóry i skropić sokiem z cytryny. Następnie pokroić na drobne kawałki. 
  4. Ziarenka granatu wydrążyć z owocu. Ułożyć na wierzchu sałatki razem z awokado.
  5. Dressing: Do szklanki wlać olej z pestek winogron, sok z pomarańczy, musztardę, sól oraz pieprz i wszystko razem wymieszać.
  6. Polać z wierzchu sałatkę dressingiem. Serwować od razu.

SMACZNEGO :)

sałatka roszponka awokado pomarańcza granat sok z cytryny olej z pestek winogron musztarda delikatesowa sok z pomarańczy sól pieprz

1 komentarz:

Sharing Buttons