niedziela, 27 kwietnia 2014

Placuszki z Cukinii i Pieczarek

Placuszki z Cukinii i Pieczarek

Placuszki z Cukinii i Pieczarek
Kolejne pyszne placuszki z cukinii. Doskonale smakują z sosem tzatziki lub innym.


SKŁADNIKI:



    • 250 g cukinii
    • 200 g pieczarek
    • cebula
    • jajko
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • 1/3 łyżeczki curry
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • łyżka masła
    • olej do smażenia


WYKONANIE:

  1. Cukinię umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać szczyptą soli i odstawić na 20 minut. Odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
  2. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Pieczarki podsmażyć na maśle z cebulką i wystudzić.
  5. Do dużej miski włożyć cukinię, pieczarki, jajko, mąkę, koperek, curry oraz pieprz i sól do smaku.
  6. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  7. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron.
  8. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać na ciepło z ulubionym sosem. Ja osobiście polecam tzatziki.

SMACZNEGO :)


obiad cukinia pieczarki cebula jajka mąka sól pieprz curry koperek masło olej
Pieczarkowy Tydzień 2014

4 komentarze:

  1. Muszę wypróbować ten przepis, zazwyczaj robiłam ziemniaczano-cukiniowe, teraz pora na takie :) Dziękuję za dodanie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze miła odmiana od placków ziemniaczanych :) polecam koniecznie z sosem :)

      Usuń
  2. Super pomysł i połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję :) cieszę się, że przepis przypadł do gustu:) pozdrawiam Anna

      Usuń

Sharing Buttons