środa, 5 lutego 2014

Brunsli

Brunsli

Brunsli
Brunsli to tradycyjne, szwajcarskie ciasteczka. W smaku są czekoladowo-migdałowe z wyczuwalną, korzenną nutą. Dzięki długiemu suszeniu ciasteczek przed upieczeniem z zewnątrz pokryte są chrupiącą skórką, w środku zaś są miękkie i klejące. Przepis wymaga dużej dozy cierpliwości, ale zdecydowanie wart jest zachodu.

Ciasteczka czekoladowe

SKŁADNIKI (około 20 ciasteczek):



    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 200 g zmielonych migdałów
    • 150 g cukru kryształ
    • czubata łyżka kakao
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 2 szczypty goździków zmielonych
    • 2 białka
    • 2 łyżki Kirschu (alkohol o smaku wiśniowym)


Ciasteczka czekoladowe

WYKONANIE:

  1. Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Migdały, cukier, kakao, mąkę, cynamon i goździki wymieszać razem w dużej misce.
  3. Białka ubić na pianę i dodać do miski z pozostałymi składnikami. Zmiksować delikatnie.
  4. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, Kirsch i ponownie wymieszać.
  5. Masa powinna być klejąca. Przełożyć na folię, owinąć dokładnie i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  6. Po upływie tego czau masa powinna być twarda i zwarta - w ten sposób będzie łatwiej się wałkować.
  7. Masę przełożyć na stolnicę oprószoną cukrem pudrem (lub na papier do pieczenia) i rozwałkować na plaster o grubości 1 cm. Następnie dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie chcemy, aby cukier puder był widoczny na ciasteczkach, można przed upieczeniem posmarować je pędzelkiem zanurzonym w wodzie.
  8. Blaszki pozostawić na noc do wysuszenia. Następnego dnia piec ciasteczka przez ok. 6 minut w temperaturze 180-200°C (pilnować, bo łatwo się przypalają).

SMACZNEGO :)

ciasteczka czekolada gorzka migdały zmielone cukier kryształ kakao maka pszenna cynamon goździki zmielone jajka kirsch

1 komentarz:

Sharing Buttons