czwartek, 30 kwietnia 2015

Pierogi z Soczewicą i Mięsem

Zapraszam na pierogi z farszem z mięsa i soczewicy :).


SKŁADNIKI:



  • Farsz:
    • 500 g mięsa mielonego (np. karkówki, łopatki lub szynki) lub mięso drobiowe z rosołu
    • 300 g soczewicy
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 2 średnie cebule
    • majeranek
    • sól i pieprz
    • olej
  • Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • szklanka ciepłego mleka
    • 1/2 szklanki letniej wody
    • 2 łyżki oleju

WYKONANIE:

  1. Soczewicę zalać zimną wodą i wypłukać. Zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować przez 20 minut do miękkości.
  2. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
  3. Mięso na osobnej patelni podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem. Wystudzić.
  4. Mięso zmielić w maszynce na mniejsze kawałki lub jeśli jest drobno rozdrobnione podczas smażenia to pozostawić.
  5. W dużej misce połączyć zmielone mięso, cebulę, czosnek oraz soczewicę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
  6. W kubku wymieszać ciepłe mleko, wodę oraz olej.
  7. Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, wymieszać i zrobić na środku wgłębienie. Wlać mleko z wodą i zagnieść ciasto.
  8. Rozwałkować cienko i wykrawać krążki o średnicy 5 cm.
  9. Na koła nakładać farsz i dokładnie sklejać pierogi.
  10. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi na gotujący wrzątek i gotować przez 4-5 minut. Wyciągnąć cedzakiem.
  11. Gotowe pierogi podawać np. z cebulką zeszkloną na oleju.

SMACZNEGO :)

obiad mięso mielone soczewica czosnek cebula majeranek sól pieprz olej mąka mąka ziemniaczana mleko woda

wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto z Bananami

Jak zobaczyłam u "Małej Cukierenki" to apetyczne ciasto z bananami, koniecznie musiałam je wypróbować. Zawiera nie tylko banany, ale również suszone owoce i orzechy. Polecam szczególnie ze względu na to, ze jest przepyszne i jest bardzo łatwe w przygotowaniu.


SKŁADNIKI:



    • 4 dojrzałe banany
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • duże jajko
    • 50 g roztopionego masła
    • łyżeczka sody oczyszczonej
    • 100 g bakalii (orzechy włoskie, migdały, suszone morele, rodzynki)



WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać razem z sodą oczyszczoną.
  2. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać cukier, roztopione masło i ponownie wymieszać.
  3. Bakalie pokroić na drobne kawałki i dodać do jajka.
  4. Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do bakalii z jakiem. Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać mąkę z sodą i wymieszać dokładnie łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do małej foremki o wymiarach 25 x 12 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką. Piec w temperaturze 180 C  przez 1 h i 20 minut.

SMACZNEGO :)

ciasto banany cukier mąka jajka masło soda bakalie
Wiosenne słodkości!

piątek, 24 kwietnia 2015

Bułki Orkiszowe

Dzisiaj zdrowe, bo na mące orkiszowej, i obsypane sporą ilością nasion bułeczki śniadaniowe. Bardzo łatwo się je przygotowuje i pięknie rosną.


SKŁADNIKI (10 sztuk):



    • 300 g mąki orkiszowej
    • 250 g mąki pszennej
    • 350 ml wody
    • 12 g drożdży suchych
    • łyżka masła
    • łyżka miodu
    • łyżeczka soli
    • jajko
    • łyżka mleka
    • łyżka otrębów pszennych
    • ziarna słonecznika i sezamu



WYKONANIE:

  1. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, orkiszową drożdże oraz sól.
  2. Dodać masło, miód oraz wodę i dokładnie wyrobić ciasto.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej porcji uformować lekko spłaszczoną kulę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć ponownie ściereczką i odstawić na kolejne 40 minut do momentu, aż bułeczki podrosną.
  5. Jajko roztrzepać z łyżką mleka. Posmarować pędzelkiem każdą bułeczką i obsypać ziarnami słonecznika, sezamu oraz otrębami pszennymi. 
  6. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO :)

pieczywo mąka drożdże woda masło miód sól jajka mleko otręby słonecznik sezam

czwartek, 23 kwietnia 2015

Czekoladowe Naleśniki z Bananami

Naleśniki czekoladowe są obłędne w smaku i pięknie się prezentują. Nawet małe niejadki skuszą się na takie pyszności. Chyba nie muszę Was namawiać do spróbowania?

SKŁADNIKI:



  • Ciasto na Naleśniki (10-12 sztuk):
    • 500 ml mleka
    • 180 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1-2 łyżki kakao
    • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
    • szczypta soli
  • Nadzienie:
    • 500 ml mleka
    • 3 żółtka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • łyżka mąki pszennej
    • łyżeczka masła
    • łyżka cukru kryształ
    • 3-4 łyżki masy krówkowej lub nutelli
  • Dodatkowo:
    • 3-4 banany
    • cukier puder


WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut i smażyć cienkie naleśniki. 
  2. 400 ml mleka zagotować z cukrem kryształ i łyżeczką masła.
  3. Żółtka roztrzepać w 100 ml mleka z dodatkiem mąki ziemniaczanej oraz pszennej. Zalać gorące mleko, wymieszać i ponownie zagotować na gęsty budyń. Wystudzić.
  4. Budyń zmiksować z masę krówkową.
  5. Naleśniki smarować kremem budyniowym, układać pokrojone w plasterki banany i składać w trójkąty lub koperty. Naleśniki podsmażyć lekko z obu stron na małym ogniu. Gotowe posypać lekko cukrem pudrem lub przyozdobić bitą śmietaną.

SMACZNEGO :)


obiad mleko mąka jajka kakao olej sól jajka masło cukier nutella banany cukier puder
Wiosenne słodkości!

sobota, 18 kwietnia 2015

Schab Soczysty

Taki oto przepis na pyszną domową wędlinę znalazłam na "Rozczochranych Okruszkach". Schab jest soczysty i delikatny w smaku. Innymi słowy doskonały na kanapki.

wędlina

SKŁADNIKI:



  • Wędlina:
    • 1 kg schabu bez kości
  • Marynata:
    • 1.5 l przegotowanej wody
    • 1 łyżka soli do peklowania
    • łyżka pieprzu
    • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    • łyżeczka czosnku w granulkach
    • 3 liści laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Dodatkowo:
    • 2 łyżki oleju
    • łyżka przyprawy do mięs
    • zmiażdżony ząbek czosnku
    • 1/3 łyżeczki pieprzu
    • 1/3 łyżeczki majeranku
    • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/2 łyżeczki soli


wędlina

WYKONANIE:

  1. W wysokim i wąskim naczyniu ułożyć schab.
  2. W przegotowanej wodzie mieszamy przyprawy: sól do peklowania, pieprz, paprykę słodką, czosnek w granulkach, liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną marynatą zalewamy schab. 
  3. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni, codziennie przekręcając mięso.
  4. Zamarynowane mięso wyciągnąć z zalewy i lekko osuszyć ręcznikiem kuchennym.
  5. Do oleju dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i tak powstałą mieszanką natrzeć z każdej strony mięso.
  6. Schab przykryć folią aluminiową, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 1.5 h w temperaturze 180°C. Po upływie tego czasu odkryć schab z foli i piec przez kolejne 20 minut w piekarniku. Schab wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki i można kroić na cienkie plasterki.

SMACZNEGO :)

wędliny schab woda sól pieprz papryka słodka czosnek liść laurowy ziele angielskie olej przyprawa do mies majeranek

piątek, 17 kwietnia 2015

Ryż na Sypko

Dzisiaj pokażę Wam jak ugotować pyszny ryż na sypko. Nie lada problem przygotować ryż tak, żeby ziarenka nie sklejały się ze sobą zachowały swój ładny kształt. Przyrządzenie w ten sposób pysznego ryżu wymaga czasu i nakładu pracy. Efekt jest jednak piorunujący. Jeśli raz spróbujecie przyrządzić ryż poniższym sposobem już nigdy nie wrócicie do gotowania plastikowych woreczków :).


SKŁADNIKI:



    • szklanka ryżu długoziarnisty lub basmati
    • 1 i 3/4 szklanki wody mineralnej (250 ml -szklanka)
    • 1 łyżka masła lub oleju

WYKONANIE:

  1. Ryż wypłukać 3 razy pod zimną wodą (mieszając dłonią) w celu usunięcia nadmiaru skrobi i zbędnych zanieczyszczeń.
  2. Pozostawić ryż w zimnej wodzie na 15 minut. Odcedzić.
  3. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło na małym ogniu. Fodać ryż i mieszając drewnianą łyżką obtoczyć każde ziarenko tłuszczem. Podgrzewać do momentu, aż ziarenka zrobią się lekko przezroczyste.
  4. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować przez 15 minut do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Podczas gotowania nie mieszamy ryżu i nie podnosimy pokrywki.
  5. Garnek ściągnąć z palnika (nie otwieramy!), owinąć w koc lub kilka ściereczek kuchennych i odstawiamy na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu można nakładać ryż.

SMACZNEGO :)

dodatki ryż wodar masło

niedziela, 12 kwietnia 2015

Kruche Babeczki z Lemon Curd

Takie oto babeczki zrobiłam dzisiaj do niedzielnej kawy. Żółty krem Lemon Curd idealnie nadaje się na wiosenne babeczki i doskonale komponuje się z kruchym ciastem i owocami. Skusicie się na jedną?

kruche babeczki z owocami

SKŁADNIKI:



    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g masła miękkiego + odrobina do foremek
    • 100 g cukru pudru
    • jajko
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • krem Lemon Curd
    • owoce (borówka amerykańska, śliwka, wiśnia kandyzowana, kiwi)


kruche babeczki z owocami

WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Wbić jajko, dodać cukier puder i zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
  2. Foremki do babeczek natrzeć masłem.
  3. Ciasto rozwałkować na plaster o grubości ok. 5 mm. Foremkami do babeczek wycinać koła, a następnie wkładać do środka przyciskając ciasto do wnętrza formy.
  4. Ciasteczka piec na złoty kolor przez ok. 12-15 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu lekko wystudzić i wyjąć ostrożnie z foremek.
  5. Gotowym kremem lemon curd napełniać babeczki. Udekorować przygotowanymi uprzednio owocami. Babeczki przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka masło cukier puder jajka proszek do pieczenia lemon curd owoce
Wiosenne słodkości!

sobota, 11 kwietnia 2015

Gofry na Maślance

Kolejne pyszne gofry, tym razem na bazie maślanki. Podane z bitą śmietaną, kiwi oraz bananem. Jeśli nie przepadacie za tymi owocami, gofry można podać również z truskawkami lub borówką amerykańską. Pamiętajcie, aby wybierać owoce dojrzałe i słodkie.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • szklanka mąki pszennej
    • łyżka czubata mąki ziemniaczanej
    • 2 duże jajka
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 szklanki maślanki
    • 1/3 szklanki mleka
    • 50 g masła roztopionego
    • łyżeczka olejku waniliowego
  • Dodatki:
    • 300 ml śmietanki kremówki
    • łyżka cukru pudru
    • kiwi zielone i złote


WYKONANIE:

  1. W misce połączyć mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
  2. W osobnym naczyniu zmiksować żółtka, cukier, mleko, maślankę, masło oraz olejek waniliowy. Dodać mąkę i ponownie zmiksować do połączenia składników.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta na gofry i delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Ciasto nałożyć na gofrownicę i piec przez ok. 3-4 minuty. Wystudzić i podawać ze śmietanką kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem. Udekorować ulubionymi owocami.

SMACZNEGO :)

śniadanie mąka mąka ziemniaczana jajka cukier proszek do pieczenia maślanka mleko masło olejek waniliowy śmietanka kremówka cukier puder kiwi
Wiosenne słodkości!

piątek, 10 kwietnia 2015

Pasztet z Soczewicy

Po świętach wraz z rodziną zrobiliśmy sobie kilka dni przerwy od mięsa. Mając akurat pod ręką czerwoną soczewicę zrobiłam taki oto pasztecik warzywny, bardzo zdrowy, z ograniczoną ilością tłuszczu! Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować pasztetu z soczewicy to gorąco polecam.


SKŁADNIKI:



    • 250 g soczewicy czerwonej
    • 4 marchewki średnie
    • cebula duża
    • 3 jajka małe
    • łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/4 łyżeczki chili
    • 1/3 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • 1/3 łyżeczki kolendry mielonej
    • 1/2 łyżeczki curry
    • liść laurowy


WYKONANIE:

  1. Soczewicę zalać zimną wodą i wypłukać. Zalać 2 i 1/2 szklanki wody i gotować przez 20 minut do miękkości.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Cebulkę podsmażyć na oliwie przez 1 minutę. Następnie dodać marchewkę oraz listek laurowy, dolać 1/3 szklanki wody i smażyć przez 10 minut cały czas mieszając. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, chili, sól, pieprz, kolendrę i curry. Smażyć razem przez 1 minutę. Wyjąć listek laurowy i lekko wystudzić.
  5. Do blendera wrzucić 1/2 porcji soczewicy oraz 3/4 smażonej marchewki i wszystko razem zmiksować. Wszystkie pozostałe części masy razem ze zmiksowaną połączyć w misce. Dodać jajka i dokładnie wymieszać łyżką.
  6. Masę przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec przez 50 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić i wyłożyć z formy.

SMACZNEGO :)

śniadanie soczewica czerwona marchewka cebula jajka koncentrat pomidorowy oliwa chili sól pieprz kolendra curry liść laurowy

czwartek, 9 kwietnia 2015

Makaron z Brokułowym Pesto

Zdrowa wersja spaghetti - na zielono.



SKŁADNIKI:



    • brokuł
    • 2-3 ząbki czosnku
    • średnia cebula
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 50-80 ml słodkiej śmietanki 12 %
    • łyżeczka cukru kryształ
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • tarty parmezan
    • 4 łyżki pestek słonecznika
    • opakowanie makaronu spaghetti
    • sól i pieprz



WYKONANIE:

  1. Brokuł dokładnie umyć, podzielić na drobne różyczki, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać 1/2 łyżeczkę soli oraz cukier kryształ. Gotować przez ok. 12 minut. Odcedzić i wypłukać w lodowatej wodzie.
  2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
  3. Do blendera włożyć brokuł (kilka różyczek zostawić do dekoracji), cebulę z czosnkiem, pietruszkę, śmietankę oraz pieprz z solą. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.
  4. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
  5. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
  6. Brokułowe pesto i makaron podzielić na 4 części. Każdą pojedynczą część połączyć razem (sos+makaron) i podsmażyć na patelni przez ok. 2-3 minuty, aby się połączyły. Ciepłe spaghetti nałożyć na talerz, udekorować pojedynczą różyczką brokułu i posypać parmezanem oraz uprażonymi pestkami słonecznika.

SMACZNEGO :)

obiad brokuły czosnek cebula natka pietruszki śmietanka słodka cukier oliwa parmezan słonecznik makaron spaghetti sól pieprz

środa, 8 kwietnia 2015

Twarożek Wiosenny

Na targu można już dostać pierwsze nowalijki. Nadszedł zatem czas na taki oto Wiosenny Twarożek z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku. Doskonale smakuje ze świeżym i chrupiącym chlebem posmarowanym masłem. Do tego zestawu można dodać jeszcze plasterek szynki, pomidora lub ogórka i otrzymujemy bardzo smaczne, sycące śniadanie.


SKŁADNIKI:



    • 500 g półtłustego twarogu
    • 6 łyżek śmietany 18 %
    • 3 łyżki mleka
    • 8 rzodkiewek
    • pęczek szczypiorku
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Twaróg pokroić na kawałki i włożyć do blendera razem z mlekiem i śmietaną. Zmiksować na gładką masę.
  2. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Rzodkiewki umyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  5. Nowalijki połączyć z serem i delikatnie wymieszać łyżką. 

SMACZNEGO :)

śniadanie twaróg półtłusty śmietana mleko rzodkiewka szczypiorek sól pieprz

wtorek, 7 kwietnia 2015

Finest Coffee - Palarnia Kawy

Tuż przed świętami spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Do drzwi mojego domu zapukał kurier i wręczył mi pokaźną, aromatyczną paczuszkę. Podekscytowana podpisuję szybciutko pokwitowanie odbioru, biegnę z paczuszką do kuchni, otwieram, a tam ... niespodzianka!!! Trzy opakowania kawy prosto z palarni Finest Coffee. Idealny prezent na święta :). Tak oto miałam okazję skosztować trzech świeżo palonych kaw i podzielić się swoją opinią z Wami, moi wierni czytelnicy. Zatem do dzieła!

palarnia kawy

palarnia kawy

Yirgacheffe Grade


Pierwszą kawą, którą spróbowałam ja i moi świąteczni goście była Yirgacheffe Grade. Już w trakcie otwierania torebki wydobył się z niej delikatny, świeży zapach z nutką orzechów i czekolady. Ziarenka o średnim stopniu wypalenia - jasnobrązowe i matowe. Po zmieleniu Yirgacheffe Grade daje się poznać w całkiem nowej odsłonie - cała przepełniona cytrusowym aromatem! Zafascynowana tym odkryciem szybciutko zaparzam kawę. Powróciła do orzechowo - czekoladowego aromatu. Próbuję najpierw czarnej. W smaku jest intensywnie gorzka i cytrusowa. Co za niezwykła kawa! Próbuję z mlekiem. Idealnie się komponuje. Jest bardzo aromatyczna. Podsumowując, Yirgacheffe Grade zaskoczyła mnie przede wszystkim zmiennością swojego aromatu. Zdecydowanie muszę wypróbować ją w wersji po turecku.

Gwatemala Huehuetenango


W Poniedziałek Wielkanocny królową stołu była Gwatemala Huehuetenango. Aromat palonej kawy, który wydobył się z torebki po jej otwarciu był tak intensywny, że wkrótce całe moje mieszkanie pachniało kawą! Ziarenka o trochę mocniejszym stopniu wypalenia niż Yirgacheffe Grada - ciemniejsze i lekko oleiste. Po zmieleniu aromat Gwatemala Huehuetenango jeszcze bardziej się wzmocnił. Teraz kawą pachniało już nie tylko mieszkanie, ale również i klatka schodowa ;). Po zaparzeniu Gwatemala Huehuetenango uległa drobnej metamorfozie - jej zapach stał się bardziej delikatny. W smaku okazała się bardzo wyważona i lekko kwaskowa. Idealnie komponowała się również z mlekiem - bardzo dobrze wyczuwalna, łagodna i aromatyczna. Podsumowując, Gwatemala Huehuetenango to bardzo smaczna kawa o zdecydowanym smaku i aromacie. Z pewnością byłaby idealna na espresso.

Kostaryka Tarrazu


Na koniec przyszedł czas na Kostarykę Tarrazu. Właśnie teraz, gdy piszę tę recenzję, delektuję się jej aksamitnym, delikatnym smakiem :). Ale zacznijmy od początku. Otwieram paczuszkę, a tu aromat jeszcze bardziej intensywny niż w przypadku Gwatemala Huehuetenango! Ale czemu się tu dziwić, skoro ziarenka są wypalane bardzo intensywnie - całe ciemnobrązowe i oleiste. Po zmieleniu aromat uległ wzmocnieniu. Stawiam kawiarkę na płycie i po kilku chwilach w górnym zbiorniku pojawia się oleisty napar o ładnym, brązowym kolorze. W smaku aksamitna i intensywnie kwaskowa. Trochę zbyt mocna jak dla mnie. Próbuję z mlekiem, a tu niespodzianka - kawa stała się łagodna i delikatna. Tak mi posmakowała, że wciąż się nią delektuję. Podsumowując, Kostaryka Tarrazu to istna uczta dla zmysłów począwszy od otwarcia torebki, aż po ostatni jej łyk. Idealna do kaw z mlekiem: Latte MacchiatoCappuccino lub Cafè Crema.

palarnia kawy


Podsumowanie


Reasumując, serdecznie dziękuję firmie Finest Coffee za możliwość przetestowania i zrecenzowania jej produktów. Dostarczone mi aromatyczne paczuszki ze świeżo palonymi, czarnymi ziarenkami okazały się nie tylko miłym prezentem na święta, ale były prawdziwym hitem tych świąt. Pierwszy raz miałam okazję pić kawę z ziarenek prosto z palarni i teraz już wiem, że na pewno nie był to ostatni raz. Jak na razie zostało mi ok. 700 g aromatycznych ziarenek, ale gdy te się skończą, z pewnością ponownie zajrzę na stronę Finest Coffee w celu wypróbowania pozostałych produktów. Ciekawa jestem co jeszcze kryje się pod tymi tajemniczymi nazwami. Was też do tego zachęcam. Warto przynajmniej raz skosztować kawy z drugiej ręki. Bo na kawę z pierwszej ręki - prosto z krzewu kawowca - w naszych warunkach klimatycznych jak na razie nie mamy co liczyć :).

Wszystkie kawy zostały zaparzone w moce i były przeze mnie degustowane jako Moka i Cappuccino. Już wkrótce oczekujecie na blogu kilku nowych sposobów parzenia i podawania kawy.

Pozdrawiam :)

piątek, 3 kwietnia 2015

Wesołych Świąt

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych
dużo zdrowia, wiosennego optymizmu,
wszelkiej pomyślności oraz
radosnej atmosfery przy świątecznym stole
życzy Zakątek Smakosza


środa, 1 kwietnia 2015

Mazurek Wielkanocny

Czymże jest Wielkanoc bez najeżonego bakaliami mazurka?! Jeśli już więc podjęliście decyzję o jego przyrządzeniu, polecam swój autorski przepis. Mazurek ze zdjęcia jest bardzo prosty w wykonaniu i ładnie prezentuje się na świątecznym stole. Zaproponowana przeze mnie mieszanka bakaliowa idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie!


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 150 g mąki pszennej
    • 40 g mąki ziemniaczanej
    • 60 g cukru pudru
    • 120 g masła zimnego
    • łyżeczka olejku waniliowego
  • Dodatki:
    • 5 suszonych moreli
    • 4 suszone śliwki kalifornijskie
    • 4 suszone daktyle
    • 10-15 rodzynek małych
    • 2 łyżki suszonego ananasa
    • 2 czubate łyżki prażonych płatków migdałowych
    • ok. 3/4 szklanki prażonych migdałów całych
    • 4 czubate łyżki masy kajmakowej
    • 1/3 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
    • 4 łyżki powidła śliwkowego


WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę.
  2. Kwadratową formę o wymiarach ok. 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lekko podsypując mąką. Wyłożyć ciastem formę do pieczenia. Jeśli ciasta jest za dużo, można zrobić mini mazurki w foremkach do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem.
  4. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 160ºC, do zarumienienia. Wystudzić.
  5. Morele, śliwki kalifornijskie oraz daktyle pokroić w kostkę.
  6. Powidło śliwkowe rozprowadzić równomiernie po cieście. Rozłożyć bakalie: morele, śliwki kalifornijskie, daktyle, rodzynki, ananas suszony oraz płatki migdałów.
  7. Boki mazurka objechać nożem lub szprycą z masą kajmakową. Ułożyć wokoło migdały. Pozostałą część masy kajmakowej użyć do dekoracji narożników.
  8. Mleko zagęszczone słodzone podgrzać na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje (cały czas mieszać). Gotową masę wylać na bakalie za pomocą łyżki.

SMACZNEGO :)

Wielkanocne Wypieki

Sharing Buttons