Zapraszam na pierogi z farszem z mięsa i soczewicy :).
SKŁADNIKI:
- Farsz:
- 500 g mięsa mielonego (np. karkówki, łopatki lub szynki) lub mięso drobiowe z rosołu
- 300 g soczewicy
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- majeranek
- sól i pieprz
- olej
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju
WYKONANIE:
- Soczewicę zalać zimną wodą i wypłukać. Zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować przez 20 minut do miękkości.
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
- Mięso na osobnej patelni podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem. Wystudzić.
- Mięso zmielić w maszynce na mniejsze kawałki lub jeśli jest drobno rozdrobnione podczas smażenia to pozostawić.
- W dużej misce połączyć zmielone mięso, cebulę, czosnek oraz soczewicę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
- W kubku wymieszać ciepłe mleko, wodę oraz olej.
- Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, wymieszać i zrobić na środku wgłębienie. Wlać mleko z wodą i zagnieść ciasto.
- Rozwałkować cienko i wykrawać krążki o średnicy 5 cm.
- Na koła nakładać farsz i dokładnie sklejać pierogi.
- W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi na gotujący wrzątek i gotować przez 4-5 minut. Wyciągnąć cedzakiem.
- Gotowe pierogi podawać np. z cebulką zeszkloną na oleju.
Pierogi bardzo lubię na słono no i na słodko też :)
OdpowiedzUsuńMniam... taki farsz musi być pyszny.
Super pomysł na farsz i bardzo podoba mi się ta falbanka na pierogach :)
OdpowiedzUsuńPyszny farsz. Ja też tak zawijam pierogi😁🙂🙂
OdpowiedzUsuń