czwartek, 30 kwietnia 2015

Pierogi z Soczewicą i Mięsem

Pierogi z Soczewicą i Mięsem

Pierogi z Soczewicą i Mięsem
Zapraszam na pierogi z farszem z mięsa i soczewicy :).


SKŁADNIKI:



  • Farsz:
    • 500 g mięsa mielonego (np. karkówki, łopatki lub szynki) lub mięso drobiowe z rosołu
    • 300 g soczewicy
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 2 średnie cebule
    • majeranek
    • sól i pieprz
    • olej
  • Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • szklanka ciepłego mleka
    • 1/2 szklanki letniej wody
    • 2 łyżki oleju

WYKONANIE:

  1. Soczewicę zalać zimną wodą i wypłukać. Zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować przez 20 minut do miękkości.
  2. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
  3. Mięso na osobnej patelni podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem. Wystudzić.
  4. Mięso zmielić w maszynce na mniejsze kawałki lub jeśli jest drobno rozdrobnione podczas smażenia to pozostawić.
  5. W dużej misce połączyć zmielone mięso, cebulę, czosnek oraz soczewicę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
  6. W kubku wymieszać ciepłe mleko, wodę oraz olej.
  7. Na stolnicę wysypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, wymieszać i zrobić na środku wgłębienie. Wlać mleko z wodą i zagnieść ciasto.
  8. Rozwałkować cienko i wykrawać krążki o średnicy 5 cm.
  9. Na koła nakładać farsz i dokładnie sklejać pierogi.
  10. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi na gotujący wrzątek i gotować przez 4-5 minut. Wyciągnąć cedzakiem.
  11. Gotowe pierogi podawać np. z cebulką zeszkloną na oleju.

SMACZNEGO :)

obiad mięso mielone soczewica czosnek cebula majeranek sól pieprz olej mąka mąka ziemniaczana mleko woda

2 komentarze:

  1. Pierogi bardzo lubię na słono no i na słodko też :)
    Mniam... taki farsz musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na farsz i bardzo podoba mi się ta falbanka na pierogach :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons