czwartek, 23 kwietnia 2015

Czekoladowe Naleśniki z Bananami

Czekoladowe Naleśniki z Bananami

Czekoladowe Naleśniki z Bananami
Naleśniki czekoladowe są obłędne w smaku i pięknie się prezentują. Nawet małe niejadki skuszą się na takie pyszności. Chyba nie muszę Was namawiać do spróbowania?

SKŁADNIKI:



  • Ciasto na Naleśniki (10-12 sztuk):
    • 500 ml mleka
    • 180 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1-2 łyżki kakao
    • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
    • szczypta soli
  • Nadzienie:
    • 500 ml mleka
    • 3 żółtka
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • łyżka mąki pszennej
    • łyżeczka masła
    • łyżka cukru kryształ
    • 3-4 łyżki masy krówkowej lub nutelli
  • Dodatkowo:
    • 3-4 banany
    • cukier puder


WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut i smażyć cienkie naleśniki. 
  2. 400 ml mleka zagotować z cukrem kryształ i łyżeczką masła.
  3. Żółtka roztrzepać w 100 ml mleka z dodatkiem mąki ziemniaczanej oraz pszennej. Zalać gorące mleko, wymieszać i ponownie zagotować na gęsty budyń. Wystudzić.
  4. Budyń zmiksować z masę krówkową.
  5. Naleśniki smarować kremem budyniowym, układać pokrojone w plasterki banany i składać w trójkąty lub koperty. Naleśniki podsmażyć lekko z obu stron na małym ogniu. Gotowe posypać lekko cukrem pudrem lub przyozdobić bitą śmietaną.

SMACZNEGO :)


obiad mleko mąka jajka kakao olej sól jajka masło cukier nutella banany cukier puder
Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie połączenie smaków! Coś przepysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki , banan i jeszcze budyń z krówką . wspaniałe smaki. To jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons