Na targu można już dostać pierwsze nowalijki. Nadszedł zatem czas na taki oto Wiosenny Twarożek z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku. Doskonale smakuje ze świeżym i chrupiącym chlebem posmarowanym masłem. Do tego zestawu można dodać jeszcze plasterek szynki, pomidora lub ogórka i otrzymujemy bardzo smaczne, sycące śniadanie.
SKŁADNIKI:
- 500 g półtłustego twarogu
- 6 łyżek śmietany 18 %
- 3 łyżki mleka
- 8 rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Twaróg pokroić na kawałki i włożyć do blendera razem z mlekiem i śmietaną. Zmiksować na gładką masę.
- Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Rzodkiewki umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Nowalijki połączyć z serem i delikatnie wymieszać łyżką.
Bardzo lubię takie nowalijki. Pachnie wiosną
OdpowiedzUsuńDla mnie idealne śniadanie, czysta wiosna! :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna propozycja twarożku;)
OdpowiedzUsuń