Zdrowa wersja spaghetti - na zielono.
SKŁADNIKI:
- brokuł
- 2-3 ząbki czosnku
- średnia cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 50-80 ml słodkiej śmietanki 12 %
- łyżeczka cukru kryształ
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- tarty parmezan
- 4 łyżki pestek słonecznika
- opakowanie makaronu spaghetti
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Brokuł dokładnie umyć, podzielić na drobne różyczki, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać 1/2 łyżeczkę soli oraz cukier kryształ. Gotować przez ok. 12 minut. Odcedzić i wypłukać w lodowatej wodzie.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
- Do blendera włożyć brokuł (kilka różyczek zostawić do dekoracji), cebulę z czosnkiem, pietruszkę, śmietankę oraz pieprz z solą. Wszystko razem zmiksować na gładką masę.
- Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
- Brokułowe pesto i makaron podzielić na 4 części. Każdą pojedynczą część połączyć razem (sos+makaron) i podsmażyć na patelni przez ok. 2-3 minuty, aby się połączyły. Ciepłe spaghetti nałożyć na talerz, udekorować pojedynczą różyczką brokułu i posypać parmezanem oraz uprażonymi pestkami słonecznika.
Wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny makaronik :)
OdpowiedzUsuńnie tyle wyglada ale I SMAKUJE! Ja polecam mama ktore maja maluszki co proboja jesc raczkami. Taki roczniak to sobei z makaronem w raczkach poradzi do teog mozna przeciez inny makaron dziecku ugotowac I przy tym brokulki `samo zdrowie`! My walsnie to mialysmy na obiadek dzisiaj
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Aneta
bardzo się cieszę, że nawet maluszkowi smakował :)
Usuńpozdrawiam