piątek, 17 kwietnia 2015

Ryż na Sypko

Ryż na Sypko

Ryż na Sypko
Dzisiaj pokażę Wam jak ugotować pyszny ryż na sypko. Nie lada problem przygotować ryż tak, żeby ziarenka nie sklejały się ze sobą zachowały swój ładny kształt. Przyrządzenie w ten sposób pysznego ryżu wymaga czasu i nakładu pracy. Efekt jest jednak piorunujący. Jeśli raz spróbujecie przyrządzić ryż poniższym sposobem już nigdy nie wrócicie do gotowania plastikowych woreczków :).


SKŁADNIKI:



    • szklanka ryżu długoziarnisty lub basmati
    • 1 i 3/4 szklanki wody mineralnej (250 ml -szklanka)
    • 1 łyżka masła lub oleju

WYKONANIE:

  1. Ryż wypłukać 3 razy pod zimną wodą (mieszając dłonią) w celu usunięcia nadmiaru skrobi i zbędnych zanieczyszczeń.
  2. Pozostawić ryż w zimnej wodzie na 15 minut. Odcedzić.
  3. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło na małym ogniu. Fodać ryż i mieszając drewnianą łyżką obtoczyć każde ziarenko tłuszczem. Podgrzewać do momentu, aż ziarenka zrobią się lekko przezroczyste.
  4. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować przez 15 minut do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Podczas gotowania nie mieszamy ryżu i nie podnosimy pokrywki.
  5. Garnek ściągnąć z palnika (nie otwieramy!), owinąć w koc lub kilka ściereczek kuchennych i odstawiamy na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu można nakładać ryż.

SMACZNEGO :)

dodatki ryż wodar masło

1 komentarz:

Sharing Buttons