Dzisiaj pokażę Wam jak ugotować pyszny ryż na sypko. Nie lada problem przygotować ryż tak, żeby ziarenka nie sklejały się ze sobą zachowały swój ładny kształt. Przyrządzenie w ten sposób pysznego ryżu wymaga czasu i nakładu pracy. Efekt jest jednak piorunujący. Jeśli raz spróbujecie przyrządzić ryż poniższym sposobem już nigdy nie wrócicie do gotowania plastikowych woreczków :).
SKŁADNIKI:
- szklanka ryżu długoziarnisty lub basmati
- 1 i 3/4 szklanki wody mineralnej (250 ml -szklanka)
- 1 łyżka masła lub oleju
WYKONANIE:
- Ryż wypłukać 3 razy pod zimną wodą (mieszając dłonią) w celu usunięcia nadmiaru skrobi i zbędnych zanieczyszczeń.
- Pozostawić ryż w zimnej wodzie na 15 minut. Odcedzić.
- W garnku o grubym dnie rozpuścić masło na małym ogniu. Fodać ryż i mieszając drewnianą łyżką obtoczyć każde ziarenko tłuszczem. Podgrzewać do momentu, aż ziarenka zrobią się lekko przezroczyste.
- Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować przez 15 minut do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Podczas gotowania nie mieszamy ryżu i nie podnosimy pokrywki.
- Garnek ściągnąć z palnika (nie otwieramy!), owinąć w koc lub kilka ściereczek kuchennych i odstawiamy na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu można nakładać ryż.
Bardzo pomocna porada :)
OdpowiedzUsuń