sobota, 18 kwietnia 2015

Schab Soczysty

Schab Soczysty

Schab Soczysty
Taki oto przepis na pyszną domową wędlinę znalazłam na "Rozczochranych Okruszkach". Schab jest soczysty i delikatny w smaku. Innymi słowy doskonały na kanapki.

wędlina

SKŁADNIKI:



  • Wędlina:
    • 1 kg schabu bez kości
  • Marynata:
    • 1.5 l przegotowanej wody
    • 1 łyżka soli do peklowania
    • łyżka pieprzu
    • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    • łyżeczka czosnku w granulkach
    • 3 liści laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Dodatkowo:
    • 2 łyżki oleju
    • łyżka przyprawy do mięs
    • zmiażdżony ząbek czosnku
    • 1/3 łyżeczki pieprzu
    • 1/3 łyżeczki majeranku
    • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/2 łyżeczki soli


wędlina

WYKONANIE:

  1. W wysokim i wąskim naczyniu ułożyć schab.
  2. W przegotowanej wodzie mieszamy przyprawy: sól do peklowania, pieprz, paprykę słodką, czosnek w granulkach, liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną marynatą zalewamy schab. 
  3. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni, codziennie przekręcając mięso.
  4. Zamarynowane mięso wyciągnąć z zalewy i lekko osuszyć ręcznikiem kuchennym.
  5. Do oleju dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i tak powstałą mieszanką natrzeć z każdej strony mięso.
  6. Schab przykryć folią aluminiową, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 1.5 h w temperaturze 180°C. Po upływie tego czasu odkryć schab z foli i piec przez kolejne 20 minut w piekarniku. Schab wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki i można kroić na cienkie plasterki.

SMACZNEGO :)

wędliny schab woda sól pieprz papryka słodka czosnek liść laurowy ziele angielskie olej przyprawa do mies majeranek

5 komentarzy:

Sharing Buttons