Taki oto przepis na pyszną domową wędlinę znalazłam na "Rozczochranych Okruszkach". Schab jest soczysty i delikatny w smaku. Innymi słowy doskonały na kanapki.
SKŁADNIKI:
- Wędlina:
- 1 kg schabu bez kości
- Marynata:
- 1.5 l przegotowanej wody
- 1 łyżka soli do peklowania
- łyżka pieprzu
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- łyżeczka czosnku w granulkach
- 3 liści laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju
- łyżka przyprawy do mięs
- zmiażdżony ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
WYKONANIE:
- W wysokim i wąskim naczyniu ułożyć schab.
- W przegotowanej wodzie mieszamy przyprawy: sól do peklowania, pieprz, paprykę słodką, czosnek w granulkach, liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną marynatą zalewamy schab.
- Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni, codziennie przekręcając mięso.
- Zamarynowane mięso wyciągnąć z zalewy i lekko osuszyć ręcznikiem kuchennym.
- Do oleju dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i tak powstałą mieszanką natrzeć z każdej strony mięso.
- Schab przykryć folią aluminiową, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 1.5 h w temperaturze 180°C. Po upływie tego czasu odkryć schab z foli i piec przez kolejne 20 minut w piekarniku. Schab wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki i można kroić na cienkie plasterki.
Wspaniale wygląda . Na kanapki idealne :)
OdpowiedzUsuńWspaniały schabik, mięsko idealne na kanapki.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i soczyście :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe wędlinki, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńKocham takie domowe wędliny, niech się sklepowe chowają :)
OdpowiedzUsuń