Domowa wędlina z karkówki, idealna na kanapki.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg karkówki
- 6 czubatych łyżek soli
- łyżeczka kolendry mielonej
- łyżeczka gorczycy mielonej
- łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki chili
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Sól rozpuścić w 3 litrach gorącej wody. Wystudzić.
- Karkówkę umyć i osuszyć. Ułożyć w garnku i zalać osoloną wodą tak, aby woda przykrywała mięso w całości. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 48 godzin.
- Mięso wyciągnąć z solanki i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować mieszankę przypraw: kolendrę, gorczycę, czosnek, pieprz oraz chili. Natrzeć mięso z każdej strony.
- Na dużą patelnię wlać olej i na gorący położyć mięso. Obsmażyć krótko z każdej strony.
- Mięso owinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć i piec przez 3 godziny w temperaturze 150°C. Na ostatnie 15 minut pieczenia rozciąć folię i zwiększyć temperaturę do 200°C. Wystudzić i przed krojeniem włożyć do lodówki na kilka godzin, aby mięso stężało.
Wygląda smakowicie, domowa wędlina najlepsza :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zrobic w taki sposob inne miesko???
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o różne rodzaje mięsa wieprzowego to tak. Pozdrawiam :)
UsuńSuper, mialam na mysli szynke, schab.Cze rekaw foliowy tez moze byc?czy zostaje taki sam czas pieczenia i temperatura?48h wystarczy by solanka opanowala miesko???
OdpowiedzUsuńRękaw foliowy może być, tylko 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć, żeby mięso z wierzchu się przypiekło. Czas pozostaje taki sam pieczenia. Ja robiłam ten przepis kilka razy, ale na karkówce. Schab z innego przepisu pekluję 3-4 dni.
Usuń