środa, 14 grudnia 2016

Karkówka Wędlina

Karkówka Wędlina

Karkówka Wędlina
Domowa wędlina z karkówki, idealna na kanapki.


SKŁADNIKI:



    • 1,5 kg karkówki
    • 6 czubatych łyżek soli
    • łyżeczka kolendry mielonej
    • łyżeczka gorczycy mielonej
    • łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
    • 1/2 łyżeczki chili
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Sól rozpuścić w 3 litrach gorącej wody. Wystudzić.
  2. Karkówkę umyć i osuszyć. Ułożyć w garnku i zalać osoloną wodą tak, aby woda przykrywała mięso w całości. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 48 godzin.
  3. Mięso wyciągnąć z solanki i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować mieszankę przypraw: kolendrę, gorczycę, czosnek, pieprz oraz chili. Natrzeć mięso z każdej strony.
  4. Na dużą patelnię wlać olej i na gorący położyć mięso. Obsmażyć krótko z każdej strony.
  5. Mięso owinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć i piec przez 3 godziny w temperaturze 150°C. Na ostatnie 15 minut pieczenia rozciąć folię i zwiększyć temperaturę do 200°C. Wystudzić i przed krojeniem włożyć do lodówki na kilka godzin, aby mięso stężało.

SMACZNEGO :)

śniadanie karkówka sól kolendra gorczyca czosnek granulowany pieprz chili olej

6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, domowa wędlina najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 17 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna zrobic w taki sposob inne miesko???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o różne rodzaje mięsa wieprzowego to tak. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Super, mialam na mysli szynke, schab.Cze rekaw foliowy tez moze byc?czy zostaje taki sam czas pieczenia i temperatura?48h wystarczy by solanka opanowala miesko???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rękaw foliowy może być, tylko 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć, żeby mięso z wierzchu się przypiekło. Czas pozostaje taki sam pieczenia. Ja robiłam ten przepis kilka razy, ale na karkówce. Schab z innego przepisu pekluję 3-4 dni.

      Usuń

Sharing Buttons