poniedziałek, 7 marca 2016

Gulasz Czeski (Piwny) z Knedlikami

Gulasz Czeski (Piwny) z Knedlikami

Gulasz Czeski (Piwny) z Knedlikami
Nadszedł czas na kulinarną wycieczkę do jednego z naszych sąsiadów - do Czech. Dzisiaj na obiad danie prosto z Bohemii: Gulasz Piwny i Houskovy Knedlik.


SKŁADNIKI:



  • Gulasz:
    • 1.2 kg łopatki wieprzowej
    • 500 ml piwna jasnego
    • 350 g cebuli
    • 2 kromki chleba razowego (suche)
    • 6 suszonych moreli
    • 4 suszone śliwki kalifornijskie
    • 2-3 łyżki maki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/4 łyżeczki chili w proszku
    • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • 2 łyżki smalcu
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżki masła
  • Knedliki:
    • 500 g mąki krupczatki + odrobina do podsypania
    • 2 małe jajka
    • 300 ml mleka
    • 20 g drożdży świeżych
    • łyżka cukru kryształ
    • 2 szczypty soli


gulasz czeski z knedlikami

WYKONANIE:

  1. Mięso dokładnie oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Każdy kawałek obtoczyć w mące. Na patelni rozpuścić masło z olejem i usmażyć z obu stron mięso. Gotowe przełożyć do garnka.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na smalcu i przełożyć do mięsa.
  3. Do garnka wlać piwo, szklankę wody i przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony, paprykę słodkę, paprykę wędzoną, chili, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 2.5-3 godziny co chwilę mieszając.
  4. W połowie gotowania dodać pokrojone w drobną kostkę śliwki i morele.
  5. Na 30 minut przed końcem duszenia mięsa dodać pokruszone kromki chleba. Dzięki nim gulasz stanie się gęsty. Jeśli sos będzie za gęsty można dolać więcej wody.
  6. Mleko lekko pogrzać, dodać cukier, łyżkę mąki oraz drożdże i wymieszać. Zaczyn odstawić na 10 minut.
  7. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, jajka i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
  8. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Na stolnicy podsypanej mąką uformować 4 wałki na kształt bagietki.
  9. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Na gotującą się wodę wrzucać knedle i gotować z każdej strony po 10 minut pod przykryciem. Uwaga, knedle rosną podczas gotowania!
  10. Gotowe wyjąć cedzakiem i pokroić na plastry o grubości 2 cm za pomocą nitki. Należy ją poprowadzić pod spodem knedla i przecinać ku górze.
  11. Podawać na ciepło z przygotowanym gulaszem.

SMACZNEGO :)

obiad łopatka wieprzowa piwo cebula chleb razowy morele suszone śliwki suszone mąka sól pieprz kminek mielony papryka słodka chili ziele angielskie liść laurowy smalec olej masło mąka krupczatka jajka mleko drożdże cukier

5 komentarzy:

  1. palce lizać ! pyszny obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj te knedliki:) i jeszcze gulasz w znakomitym wydaniu...prawdziwa uczta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiadomo jak czeski to knedliki i piwo. Doskonały zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale z tymi knedlikami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak wszystkich moich wyjazdów snowboardowych do Czech. Pysznie rozgrzewa po szaleństwach na stokach.

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons