Nadszedł czas na kulinarną wycieczkę do jednego z naszych sąsiadów - do Czech. Dzisiaj na obiad danie prosto z Bohemii: Gulasz Piwny i Houskovy Knedlik.
SKŁADNIKI:
- Gulasz:
- 1.2 kg łopatki wieprzowej
- 500 ml piwna jasnego
- 350 g cebuli
- 2 kromki chleba razowego (suche)
- 6 suszonych moreli
- 4 suszone śliwki kalifornijskie
- 2-3 łyżki maki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki smalcu
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- Knedliki:
- 500 g mąki krupczatki + odrobina do podsypania
- 2 małe jajka
- 300 ml mleka
- 20 g drożdży świeżych
- łyżka cukru kryształ
- 2 szczypty soli
WYKONANIE:
- Mięso dokładnie oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Każdy kawałek obtoczyć w mące. Na patelni rozpuścić masło z olejem i usmażyć z obu stron mięso. Gotowe przełożyć do garnka.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na smalcu i przełożyć do mięsa.
- Do garnka wlać piwo, szklankę wody i przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony, paprykę słodkę, paprykę wędzoną, chili, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 2.5-3 godziny co chwilę mieszając.
- W połowie gotowania dodać pokrojone w drobną kostkę śliwki i morele.
- Na 30 minut przed końcem duszenia mięsa dodać pokruszone kromki chleba. Dzięki nim gulasz stanie się gęsty. Jeśli sos będzie za gęsty można dolać więcej wody.
- Mleko lekko pogrzać, dodać cukier, łyżkę mąki oraz drożdże i wymieszać. Zaczyn odstawić na 10 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę, sól, jajka i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Na stolnicy podsypanej mąką uformować 4 wałki na kształt bagietki.
- W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Na gotującą się wodę wrzucać knedle i gotować z każdej strony po 10 minut pod przykryciem. Uwaga, knedle rosną podczas gotowania!
- Gotowe wyjąć cedzakiem i pokroić na plastry o grubości 2 cm za pomocą nitki. Należy ją poprowadzić pod spodem knedla i przecinać ku górze.
- Podawać na ciepło z przygotowanym gulaszem.
palce lizać ! pyszny obiad
OdpowiedzUsuńOj te knedliki:) i jeszcze gulasz w znakomitym wydaniu...prawdziwa uczta:)
OdpowiedzUsuńWiadomo jak czeski to knedliki i piwo. Doskonały zestaw :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale z tymi knedlikami :)
OdpowiedzUsuńSmak wszystkich moich wyjazdów snowboardowych do Czech. Pysznie rozgrzewa po szaleństwach na stokach.
OdpowiedzUsuń