wtorek, 6 maja 2014

Lemoniada Rabarbarowa

Lemoniada Rabarbarowa

Lemoniada Rabarbarowa
Smaczna i orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Nacieszmy się rabarbarem, ponieważ świeży dostępny jest na rynku dosłownie przez chwilę. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Ja najczęściej wykorzystuję go do kompotów i ciast. Dobrze schłodzona lemoniada będzie zaś idealnym napojem na ciepłe dni.

kompot z rabarbarem

SKŁADNIKI:



    • 6 cytryn + 1 w plasterkach
    • 500 g rabarbaru
    • 2 szklanki cukru kryształ
    • 1.5 l zimnej wody gazowanej


WYKONANIE:

  1. Cytryny dokładanie umyć szczotką. Obrać ze skórki obieraczką do warzyw i wycisnąć sok.
  2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kawałki.
  3. Sok i skórki z cytryn, pokrojony rabarbar, cukier i szklankę wody umieścić w garnku.
  4. Gotować na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zmięknie. Przecedzić i schłodzić w lodówce.
  5. Przed podaniem połączyć z wodą gazowaną. Udekorować plasterkami cytryny, listkami mięty lub kostkami lodu. 

SMACZNEGO :)

napoje cytryna rabarbar cukeir woda gazowana
Na majówkęPiknik majowy

8 komentarzy:

  1. lemoniady lubię,tylko dlaczego aż tyle cukru 2 szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ogryginalnym przepisie było 3 szklanki cukru pudru, można dać oczywiście mniej według każdego gustu :) ale wychodzi dosyć kwasna dzięki cytrynie i rabarbarowi :) pozdrawiam lileczka_4 :)

      Usuń
  2. lemoniada na piknik jest akurat! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :) już dodaję :) pozdrawiam Marta U

      Usuń
  3. a za mną tak "chodzi' rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny ma kolor, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gin lemoniada była przepyszna :) rodzinka wypiła w 5 minut i pytali się czy jest jeszcze :)

      Usuń

Sharing Buttons