Smaczna i orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Nacieszmy się rabarbarem, ponieważ świeży dostępny jest na rynku dosłownie przez chwilę. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Ja najczęściej wykorzystuję go do kompotów i ciast. Dobrze schłodzona lemoniada będzie zaś idealnym napojem na ciepłe dni.
SKŁADNIKI:
- 6 cytryn + 1 w plasterkach
- 500 g rabarbaru
- 2 szklanki cukru kryształ
- 1.5 l zimnej wody gazowanej
WYKONANIE:
- Cytryny dokładanie umyć szczotką. Obrać ze skórki obieraczką do warzyw i wycisnąć sok.
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kawałki.
- Sok i skórki z cytryn, pokrojony rabarbar, cukier i szklankę wody umieścić w garnku.
- Gotować na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zmięknie. Przecedzić i schłodzić w lodówce.
- Przed podaniem połączyć z wodą gazowaną. Udekorować plasterkami cytryny, listkami mięty lub kostkami lodu.
lemoniady lubię,tylko dlaczego aż tyle cukru 2 szklanki?
OdpowiedzUsuńw ogryginalnym przepisie było 3 szklanki cukru pudru, można dać oczywiście mniej według każdego gustu :) ale wychodzi dosyć kwasna dzięki cytrynie i rabarbarowi :) pozdrawiam lileczka_4 :)
Usuńlemoniada na piknik jest akurat! :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) już dodaję :) pozdrawiam Marta U
Usuńa za mną tak "chodzi' rabarbar :)
OdpowiedzUsuńŚliczny ma kolor, musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńgin lemoniada była przepyszna :) rodzinka wypiła w 5 minut i pytali się czy jest jeszcze :)
Usuńświetna na uciepłe dni:)
OdpowiedzUsuń