wtorek, 20 maja 2014

Chłodnik Litewski

Chłodnik Litewski

Chłodnik Litewski
W gorące dni taka zupka sprawdzi się z powodzeniem.

SKŁADNIKI:



    • pęczek botwinki z buraczkami
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 pęczka rzodkiewki
    • 2 małe ząbki czosnku
    • 300 ml kefiru
    • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • łyżka posiekanego szczypiorku
    • sól, pieprz
    • 4 jajka

WYKONANIE:

  1. Botwinkę umyć, osuszyć i pokroić. Buraczki obrać i pokroić w słupki. Włożyć do garnka.
  2. Zalać 300 ml wody, dodać sok z cytryny i gotować przez ok. 12 minut. Odstawić do wystudzenia.
  3. Rzodkiewkę umyć i pokroić w słupki. 
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Kefir i śmietanę wymieszać razem i wlać do botwinki. Dodać czosnek, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Wstawić do lodówki na godzinę.
  7. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Podawać ze schłodzonym chłodnikiem.

SMACZNEGO :)

zupa botwinka sok z cytryny rzodkiewka czosnek kefir śmietana koperek szczypiorek sól pieprz jajka
Nowalijkowe Kucharzenie

3 komentarze:

  1. Uwielbiam chłodnik litewski! Muszę przygotować na obecne gorące dni ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio też przygotowałam chłodnik. Cudowna opcja na upały. Zapraszam do zapoznania się z moją wersją http://kawoszkasiva.blog.pl/chlodnik-litewski-przepis-idealny-na-upaly/ a ja następnym razem wypróbuję Twoją, bo są minimalne różnice w przygotowaniu, a smak może zaskoczyć. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons