Zawsze miałam problem co zrobić z chrzanem (w słoiczku), który mi co roku zostaje ze świąt Wielkanocnych i oto znalazłam taki pyszny przepis na jego wykorzystanie. Może Wam też przypadnie do gustu.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- mąka do panierowania klopsików
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- kostka rosołowa
- 2 łyżki chrzanu (w zależności od gustu)
- szklanka śmietany kwaśnej 18%
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki pokrojonego koperku
WYKONANIE:
- Mięso doprawić solą oraz pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki, obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony.
- Do garnka o grubym dnie wlać szklankę wrzątku, dodać kostkę rosołową i rozpuścić. Następnie dodać chrzan ze słoiczka, wymieszać i zagotować na małym ogniu.
- Śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki wody oraz mąką. Wlać przez sitko do bulionu i szybko wymieszać.
- Przełożyć do garnka mięsne pulpeciki i gotować razem przez ok. 5 minut.
- Nakładać na talerze z posiekanym koperkiem i dowolnym dodatkiem ( na obrazku kasza pęczak).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz