Wiosenna surówka z młodej kapusty. Łatwa, prosta i wprost idealna jako dodatek do drugiego dania.
SKŁADNIKI:
- główka małej młodej kapusty
- cebula średnia
- łyżeczka posiekanego koperku
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- pieprz
- sól
WYKONANIE:
- Kapustę drobno poszatkować. Posypać dwiema szczyptami soli, delikatnie zagnieść i odstawić na 30 minut. Odcisnąć nadmiar wody.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W misce wymieszać razem: kapustę, cebulę, koperek, majonez, jogurt naturalny i doprawić do smaku pieprzem. Można podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Surówkę z młodej kapusty raczej robiłam z olejem, ale muszę koniecznie wypróbować wersję z majonezem i jogurtem, bo brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam koniecznie, mi bardzo przypadła do gustu :) a przepis na nią mam od męża (on robił tylko z majonezem) :)
Usuńspróbowałam, pyszna :) idzie do ulubionych, dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń