Oto żeberka dla prawdziwego mężczyzny. Podane w aromatycznym i pikantnym sosie.
SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsnych żeberek
- 2 duże cebule
- 5 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki ketchupu
- łyżka musztardy
- łyżeczka octu winnego
- 2-3 łyżki miodu płynnego
- 4 goździki
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić z każdej strony solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200°C. Podczas pieczenia obracać.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na dwóch łyżkach oleju.
- W miseczce połączyć składniki na marynatę: 3 łyżki oleju, sos sojowy, ketchup, musztardę, ocet winny, miód, goździki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać cebulę i ponownie wymieszać.
- Zalać mięso marynatą i piec ponownie przez ok. 30-50 minut, aż sos zgęstnieje, co chwilę obracając i polewając sosem mięso. Żeberka w smaku powinny wyjść miękkie i aromatyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz