środa, 7 maja 2014

Żeberka Słodko-Pikantne

Żeberka Słodko-Pikantne

Żeberka Słodko-Pikantne
Oto żeberka dla prawdziwego mężczyzny. Podane w aromatycznym i pikantnym sosie.


SKŁADNIKI:



    • 1 kg mięsnych żeberek
    • 2 duże cebule
    • 5 łyżek oleju
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki ketchupu
    • łyżka musztardy
    • łyżeczka octu winnego
    • 2-3 łyżki miodu płynnego
    • 4 goździki
    • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić z każdej strony solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200°C. Podczas pieczenia obracać.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na dwóch łyżkach oleju.
  3. W miseczce połączyć składniki na marynatę: 3 łyżki oleju, sos sojowy, ketchup, musztardę, ocet winny, miód, goździki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać cebulę i ponownie wymieszać.
  4. Zalać mięso marynatą i piec ponownie przez ok. 30-50 minut, aż sos zgęstnieje, co chwilę obracając i polewając sosem mięso. Żeberka w smaku powinny wyjść miękkie i aromatyczne.

SMACZNEGO :)

obiad żeberka cebula olej czosnek sos sojowy ketchup musztarda ocet winny miód goździki sól pieprz
Grillowanie 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons