sobota, 10 maja 2014

Murzynek z Pomarańczową Pianką

Murzynek z Pomarańczową Pianką

Murzynek z Pomarańczową Pianką
Delikatny murzynek o wilgotnym cieście, przełożony puszystą masą z pomarańczy. Przepis od Domowa Cukierenka Klementynki.


SKŁADNIKI (forma 24x24cm):



  • Ciasto:
    • 5 jajek
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao
    • 250 g masła
    • 1/2 szklanki wody
    • szklanka cukru kryształ
  •  Pomarańczowa pianka:
    • 330 ml śmietanki kremówki
    • galaretka pomarańczowa
    • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
    • 2-3 łyżki cukru pudru
  •  Dekoracja:
    • tabliczka mlecznej czekolady
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki płatków migdałów


WYKONANIE:

  1. Masło, wodę, kakao i cukier zagotować w garnku i wystudzić.
  2. Wystudzoną masę przelać do miski, dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować.
  3. Z białek ubić pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Gotową masę wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 170°C.
  5. Wystudzić i przekroić na 2 lub 3 blaty ( mi ciasto wyrosło bardzo wysokie i przecięłam na 4).
  6. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia.
  7. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać dżem i tężejącą galaretkę.
  8. Ciasto przełożyć masą. Najlepiej nakładać w taki sposób: ciasto, masa, ciasto i włożyć na chwilę do lodówki. Wyjąć, nałożyć dwie kolejne warstwy: masa, ciasto, znów włożyć do lodówki, itd..
  9. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto i udekorować płatkami migdałów.

SMACZNEGO :)

ciasto jajka mąka proszek do pieczenia kakao masło woda cukier śmietanka kremówka galaretka dżem cukier puder czekolada mleko płatki migdałowe

1 komentarz:

Sharing Buttons