Delikatny murzynek o wilgotnym cieście, przełożony puszystą masą z pomarańczy. Przepis od Domowa Cukierenka Klementynki.
SKŁADNIKI (forma 24x24cm):
- Ciasto:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła
- 1/2 szklanki wody
- szklanka cukru kryształ
- Pomarańczowa pianka:
- 330 ml śmietanki kremówki
- galaretka pomarańczowa
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- Dekoracja:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki płatków migdałów
WYKONANIE:
- Masło, wodę, kakao i cukier zagotować w garnku i wystudzić.
- Wystudzoną masę przelać do miski, dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować.
- Z białek ubić pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
- Gotową masę wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 170°C.
- Wystudzić i przekroić na 2 lub 3 blaty ( mi ciasto wyrosło bardzo wysokie i przecięłam na 4).
- Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia.
- Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać dżem i tężejącą galaretkę.
- Ciasto przełożyć masą. Najlepiej nakładać w taki sposób: ciasto, masa, ciasto i włożyć na chwilę do lodówki. Wyjąć, nałożyć dwie kolejne warstwy: masa, ciasto, znów włożyć do lodówki, itd..
- Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto i udekorować płatkami migdałów.
Bardzo fajny, oryginalny przepis.
OdpowiedzUsuń