poniedziałek, 5 maja 2014

Mizeria

Mizeria

Mizeria
Na targu można już kupić świeże ogórki gruntowe. Najlepiej smakują jako dodatek do drugiego dania w postaci mizerii. Ja najczęściej podaję ją jako dodatek do młodych ziemniaczków i schabu - PYCHA :). Istnieje wiele wariacji na temat tradycyjnej mizerii. Można przyrządzić ją z dodatkiem śmietany, soli, pieprzu, koperku, szczypiorku, cebuli, cukru i octu winnego. Ja jednak lubię ją w najprostszej postaci.


SKŁADNIKI:



    • 500 g ogórków
    • 3-4 łyżki śmietany
    • koperek (szczypiorek lub drobno pokrojona cebulka)
    • sól

WYKONANIE:

  1. Ogórki obrać ze skórki, umyć i pokroić w cienkie plasterki. 
  2. Dodać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na 30 minut. Odcedzić z nadmiaru wody.
  3. Dodać śmietanę oraz koperek i wymieszać wszystko razem. Wstawić do lodówki na 20 minut i podawać do obiadu.

SMACZNEGO :)

dodatki ogórki śmietana koperek sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons