Na targu można już kupić świeże ogórki gruntowe. Najlepiej smakują jako dodatek do drugiego dania w postaci mizerii. Ja najczęściej podaję ją jako dodatek do młodych ziemniaczków i schabu - PYCHA :). Istnieje wiele wariacji na temat tradycyjnej mizerii. Można przyrządzić ją z dodatkiem śmietany, soli, pieprzu, koperku, szczypiorku, cebuli, cukru i octu winnego. Ja jednak lubię ją w najprostszej postaci.
SKŁADNIKI:
- 500 g ogórków
- 3-4 łyżki śmietany
- koperek (szczypiorek lub drobno pokrojona cebulka)
- sól
WYKONANIE:
- Ogórki obrać ze skórki, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Dodać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na 30 minut. Odcedzić z nadmiaru wody.
- Dodać śmietanę oraz koperek i wymieszać wszystko razem. Wstawić do lodówki na 20 minut i podawać do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz