piątek, 2 maja 2014

Piwne Poduszeczki z Nadzieniem Bananowym

Piwne Poduszeczki z Nadzieniem Bananowym

Piwne Poduszeczki z Nadzieniem Bananowym
Ciasteczkowo ... :).


SKŁADNIKI (około 30 ciasteczek):

 


  • Ciasto:
    • 2.5 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki piwa jasnego
    • 250 g masła
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • łyżka cukru kryształ
    • jajko do posmarowania
  • Nadzienie:
    • 3 banany
    • 5-6 kostek gorzkiej czekolady
    • sok z połowy cytryny 
    • 3 łyżki cukru kryształ


piwne ciasteczka

 

WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem.
  2. Dodać piwo, cukier waniliowy, cukier kryształ i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć szczelnie folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. 
  3. Banany obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do bananów razem z cukrem i wymieszać.
  4. Ciasto rozwałkować na psypaną mąką stolnicy na plaster o grubości 3 mm. Wycinać koła o szerokości 5 cm (kształty mogą być dowolne i większe). Na środku nakładać łyżeczką nadzienie bananowe i przykrywać drugim kołem. Sklejać dokładnie boki, a następnie zrobić wzorek widelecem i ponownie szklanką obciąć nierówne krawędzie.
  5. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Można oprószyć z zewnątrz cukrem kryształ.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 12 minut, aż osiągną złoty kolor.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka piwo masło cukier waniliowy cukier jajka banany czekolada sok z cytryny
Piknik majowy

2 komentarze:

Sharing Buttons