wtorek, 13 maja 2014

Kruche Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami

Kruche Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami

Kruche Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami
Pyszne ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami, posypane kruszonką i gorzką czekoladą.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto Kruche:
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • łyżka śmietany
    • 150 g masła
    • jajko
  • Dodatkowo
    • 400 g rabarbaru
    • 200 g truskawek
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 6 kostek czekolady gorzkiej
  • Kruszonka:
    • 100 g mąki pszennej
    • 100 g masła
    • 4 łyżki cukru kryształ
    • 4-6 łyżek płatków owsianych

WYKONANIE:

  1. Przygotować ciasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Formę na tartę (30 cm średnicy) wysmarować margaryną i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na okrąg i wykleić nim formę. Następnie nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki.
  3. Truskawki umyć i przekroić na pół.
  4. Składniki na kruszonkę wymieszać i rozdrobnić w palcach.
  5. Ciasto kruche podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
  6. Wyciągnąć, ułożyć na nim rabarbar, truskawki, posypać 2 łyżkami cukru kryształ i kruszonką. Piec ponownie przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
  7. Czekoladę gorzką pokroić na drobne kawałki i posypać nią ciasto na 5 minut przed końcem pieczenia.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka cukier śmietana masło jajka rabarbar truskawki czekolada
Rabarbalove

1 komentarz:

  1. Pomysł rewelacyjny. Uwielbiam rabarbar i tarty. Wypróbuję :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons