Pyszne ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami, posypane kruszonką i gorzką czekoladą.
SKŁADNIKI:
- Ciasto Kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kryształ
- łyżka śmietany
- 150 g masła
- jajko
- Dodatkowo
- 400 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru kryształ
- 6 kostek czekolady gorzkiej
- Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru kryształ
- 4-6 łyżek płatków owsianych
WYKONANIE:
- Przygotować ciasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Formę na tartę (30 cm średnicy) wysmarować margaryną i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na okrąg i wykleić nim formę. Następnie nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki.
- Truskawki umyć i przekroić na pół.
- Składniki na kruszonkę wymieszać i rozdrobnić w palcach.
- Ciasto kruche podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
- Wyciągnąć, ułożyć na nim rabarbar, truskawki, posypać 2 łyżkami cukru kryształ i kruszonką. Piec ponownie przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
- Czekoladę gorzką pokroić na drobne kawałki i posypać nią ciasto na 5 minut przed końcem pieczenia.
Pomysł rewelacyjny. Uwielbiam rabarbar i tarty. Wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/